2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Felhős / 1°C
v / -2°C
h / -5°C
Zenei hírek
Égető Réka | 2017-06-12 17:48:06

Sokszínű zenei áramlás Tandi Flórával

Tandi Flóra énekesnő távlati céljai között szerepel, hogy egész Európát meghódítsa. Álma nem is tűnik olyan távolinak, hiszen a magyarul, franciául és olaszul is éneklő fiatal tehetség dalait számos európai országban hallhatjuk viszont. Nemrégiben megjelent új, Flow című lemeze kapcsán beszélgettünk Flórával a Rádió 7 stúdiójában.

Sokszínű zenei áramlás Tandi Flórával

A szegedi születésű Tandi Flórának mindene a zene. Klasszikus zenei képzése során tanult zongorán, szolfézst és zeneirodalmat is, illetve magánének képzésen is részt vett. A fiatal énekesnőnek immár a második nagylemeze jelent meg az elmúlt hetekben, és úgy tűnik nincs megállás. A határokat könnyedén lépi át, zenei fronton teljesen nemzetközi vizeken evez. Ebben segíti az is, hogy a magyar mellett franciául és olaszul is énekel. A zenei sokszínűség mellett Flóra komoly társadalmi problémákra is nyitott, hiszen mentorával, Miklósa Erikával együtt egy olyan kampány mellé álltak, amelynek fókuszában a nőkkel szemben elkövetett erőszak áll. Flóra többször járt már Hódmezővásárhelyen, ezúttal a szerkesztőségünkbe is ellátogatott, hogy az új lemezéről, a többnyelvűség lehetőségeiről és az őt övező aktualitásokról beszélgessünk.

Sokszínű zenei áramlás Tandi Flórával

Tandi Flóra

Promenad.hu: Nagyon friss az új albumod, a Flow, és nekem rögtön a címről Csíkszentmihályi Mihály jutott eszembe, illetve az általa kidolgozott elmélet [Csíkszentmihályi szerint a flow, azaz áramlat olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál. A koncentrálás és a kontroll érzése ekkor nagyon magas, és úgy érzi, mintha egy energiabomba lenne, mintha a mindennapi problémák megszűnnének, a gondjai háttérbe szorulnának. – szerk.]. Puszta véletlenről van szó, vagy a zenében való teljes elmerülést tükrözi a címválasztás?

Tandi Flóra: Nagyon örülök, hogy erre felhívtad a figyelmet, mert abszolút van hozzá köze. A lemezborító egyik belső oldalán erről a kapcsolatról is írok. Nagyon érdekes ez az egész flow-élmény, utána olvastam, és elmerültem ebben az áramlatban. A lemez is így készült, hiszen Csíkszentmihályi azt mondja, hogy azok a legönfeledtebb és legboldogabb pillanatai az életünknek, amikor valamit nagyon tevékenyen csinálunk, és annyira elmerülünk benne, hogy megszűnik a tér meg az idő, és majdhogynem ilyen katartikus állapotba kerülünk. Azt szeretném a lemezzel is elérni, hogy aki hallgatja, az átélhesse ezt a flow-élményt.

Sokszínű zenei áramlás Tandi Flórával

Promenad.hu: Nagyon sok előadóval duettezel, több nyelven énekelsz, igazán sokszínű egyéniség vagy. Van-e különbség aközött, amikor franciául, magyarul vagy éppen olaszul énekelsz, hogy milyen érzelmeket tudsz közvetíteni? Egy-egy nyelvhez kapcsolódik-e valamilyen érzésvilág?

Tandi Flóra: Igen. A hallgatók visszajelzéseiből leszűrhető, hogy a francia nyelven való éneklés közben érzem legjobban magam a színpadon, és a közönségnek is az a legtermészetesebb tőlem.

Promenad.hu: Ennek mi az oka?

Tandi Flóra: Gimnáziumba Szegedre jártam, kéttannyelvű francia tagozatra, és ott nagyon megszerettem a nyelvet. Emellett volt alkalmam külföldön is tanulni. A szavak formálása nekem természetesebben jön, ha franciául énekelek.

Promenad.hu: Szinte egész Európában lehet hallani a dalaidat…

Tandi Flóra: A nemzetközi piacon való kisebb elterjedésemet a francia euróvíziós indulásomnak köszönhetem, hiszen ott a döntőig jutott a dalom, és Spanyolországban is felfigyeltek rá, illetve Olaszországban és Belgiumban is.

Promenad.hu: De azért gondolom, ide, Magyarországra húz a szíved?

Tandi Flóra: Persze, és szeretném, ha a magyar közönség is jobban ismerhetne, épp ezért sok magyar nyelvű dal is helyet kapott a lemezen, és szeretnék ősszel egy kis, magyarországi turnét is szervezni, hogy itt is kibontakozhassak.

Promenad.hu: Az egyik ilyen magyar nyelvű dalt Miklósa Erikával énekled, és nagyon fontos témára hívjátok fel a figyelmet. Mi ez pontosan?

Tandi Flóra: A dal címe Az a perc, és a párkapcsolatban elkövetett nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet. Úgy gondolom, ez egy nagyon konstans probléma. A nők jogairól 2017-ben még mindig gyerekcipőben járva beszélünk. Úgy gondoltuk Erikával közösen, hogy talán egy ilyen dal, ha nem is változtat meg sorsokat, de elgondolkodtat nagyon sok mindenkit, olyan nőket is, akik nem érintettek ebben a témában. Erről igenis beszélni kell. Privátszféraként tekintünk erre, a négy fal között zajló dolgokba nem ütjük be az orrunkat, de ez kihat a lelki életre, a mindennapokra.

Promenad.hu: A te környezetedben vannak olyanok, akik érintettek a témában?

Tandi Flóra: Amikor elkezdtünk a dalon dolgozni, akkor úgy gondoltam, hogy nincs ilyen személy, de mire befejeztük a videóklippet, kiderült, hogy számos olyan ismerősöm van, akit közvetlenül érint ez a kérdés.

Promenad.hu: A dalnak hatására ezek szerint a gátak kicsit fellazultak?

Tandi Flóra: Igen, az állóvizet egy kicsit felkavartuk vele. A videóklip is egy nagyon hatásos kisfilm lett, amelynek megnézése után van egy döbbent csend. Ráadásul ott van az az elszomorító adat a végén, hogy Magyarországon minden ötödik nő élt vagy él olyan párkapcsolatban, ahol partnere rendszeresen bántalmazta, bántalmazza.

Promenad.hu: Milyen volt újra Miklósa Erikával dolgozni?

Tandi Flóra: A mi kapcsolatunk már nagyon családivá vált. Ő az én Eri anyum, én meg az ő Flóra lánya. Rendszeresen koncertezünk együtt itthon, de ez a stúdiómunka őt is felkavarta. A jelenlegi kampányt szeretnénk vinni tovább, hiszen ez nem egy-két napra szól, és úgy néz ki, hogy jövő márciusban, New Yorkban, az ENSZ női csúcstalálkozóján lesz is alkalmunk ezt a dalt elénekelni franciául.

Promenad.hu: Hogyan fog telni a nyár?

Tandi Flóra: Leginkább utazással, hiszen ennek a lemeznek meg kell ágyazni külföldön is. Megjártam a Cannes-i Filmfesztivált, az volt a promóció első állomása. A hónap végén indulok Párizsba, aztán Belgiumba, párhuzamosan Olaszországban is elkezdődnek a promóciós munkák, egy máltai énekesnővel is van közös dalom, és svájci a kiadóm.

Promenad.hu: Ha egy kicsit a távolabbi jövőbe tekintünk, akkor mi az, amit még mindenképpen el szeretnél érni?

Tandi Flóra: Bakancslistás álmom Lara Fabiannal egy közös duett, aminek szervezése már el is kezdődött, Lara Fabiannal és a menedzsmentjével is beszéltünk már. Hogy mikorra fog ez datálódni, azt nem tudom. Talán nem is lenne jó, ha már holnap megvalósulna, mert akkor mihez kezdenék. Ez a nagy álmom, de emellett Európa nagyobb színpadain szeretnék énekelni.

Promenad.hu: Kinek ajánlod a mostani lemezedet?

Tandi Flóra: Aki egy nagyon izgalmas zenei utazásra vágyik, az mindenképpen hallgassa meg. Azt javaslom, hogy egyben, hiszen a különlegessége még a lemeznek, hogy a flow, vagyis áramlat élményt erősítve, a dalok között nincs szünet. Az egyik dalt egy zenei motívum úsztatja át a másikba, és ezért olyan, mintha ötven percen keresztül egyetlen dal szólna.

ÉR.