2017. december 15. péntek, Valér
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
4°C
Eső / 6°C
szo / 4°C
v / 0°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-06-16 15:05:51

Sissiről szól majd minden Makón

A makói József Attila Múzeum nyárindító programsorozatán szinte minden Sissiről fog majd szólni - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Szikszai Zsuzsanna. Az igazgató elmondta: június 23-a és 26-a között kiállítással, bemutatóval, évkönyvvel és egyéb érdekességekkel várják majd a látogatókat.

Sissiről szól majd minden Makón

A makói József Attila Múzeum is esztendők óta aktív részese a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos programnak. Az idén azonban egy igazi különlegességgel készülnek, melyről pénteken a helyszínen tájékoztatták a sajtó megjelent képviselőit. Ennek a lényegét Szikszai Zsuzsanna igazgató itt foglalja össze:

Sissiről szól majd minden Makón

Sissiről szól majd minden Makón

A makói múzeum nyárindító központi alakja Erzsébet királyné, az az Sissi lesz

- Erzsébet királyné körül forog majd minden, nem egyenes ági leszármazott ugyan, de egy igazi Habsburg, vagyis Habsburg György is a vendégünk lesz ennek kapcsán - sorolta Szikszai Zsuzsanna. Nem csupán kiállítás nyílik, hanem bemutatják a múzeum 67 esztendős fennállása óta első alkalommal készített emlékkönyvét. A június 23-án kezdődő kavalkád fontos eleme a Szent Iván-éji műsor is, melynél központi helyen áll a hagyományos tűzugrás és a tárlatok zseblámpafényes bemutatása.

Sissiről szól majd minden Makón

Erzsébet királyné uralkodása alatt pezsgő udvari élet zajlott Bécsben. Ennek egy kis részletét Makóra csempészik, hiszen korhű ruhákat is hoznak, melyeket nem csupán megnézhetik, de akár fel is próbálhatják a látogatók. Ez elsősorban a nőknek kedvez, de gondoltak a férfiakra is, hiszen huszáregyenruhákkal is készülnek. Az ajándék sem marad el, a nőknek Sissi arcképével díszített mézeskalács, a férfiaknak pedig egy-egy pikoló sör jár.

Sissiről szól majd minden Makón

Erzsébet emlény. Ez nem nyomdahiba, hanem egykoron így írták az emléket, vagyis a királynő tiszteletére 15-20 rövidebb-hosszabb darabból álló zongorajátékok is születtek, melyeket Erzsébet emlény címmel fogtak össze egy műben. Ezt az országban másodikként Makón fogják bemutatni, három miskolci zongoraművész előadásában láthatják-hallhatják az érdeklődők június 24-én 19 órától a múzeumban.

Munkatársunktól. K.