2015. február 1. vasárnap, Ignác
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-2°C
-0°C
Felhős / -2°C
h / -0°C
k / 0°C
Tudomány és Technika
Török Anita | 2012-06-02 18:16:20

Sima víz elég a betegség megelőzéséhez?

Azok a nők, akik lecserélik a cukros üdítőt vagy gyümölcslét sima vízre, csökkentik a diabétesz kifejlődésének esélyét. Ez a jótékony csere segít elhárítani az anyagcsere-zavarokat is. Ám ha vizet is fogyasztunk a cukros üdítők mellé, az semmilyen előnnyel nem jár - mutattak rá a Harvard közegészségügyi iskola kutatói.

Az eredmények 83 ezer nő közel egy évtizeden át tartó nyomon követésén alapulnak. Dr. Frank Hu vezető kutató megerősítette: a cukros üdítők növelik a diabétesz kockázatát. A különféle szörpök és üdítők helyett mindig tiszta vizet ajánlatos inni.

A közel 83 ezer résztvevő kérdőíveket töltött ki egy 12 éves időszakra vonatkozóan, egészségét és étrendjét illetően. Ez idő alatt 2700-an lettek cukorbetegek.

Hogy ki mennyi vizet ivott pontosan, annak nem volt különösebb hatása a diabétesz rizikójára.

Azoknál, akik több, mint hat pohár vizet ittak, a cukorbetegség kockázata ugyanakkora volt, mint azoknál, akik csupán egy pohárral fogyasztottak naponta. Eközben azonban a cukros üdítők és gyümölcslevek fogyasztása a diabétesz magasabb kockázatával járt - nagyjából 10 százalékkal magasabb rizikót jelentett.

A kutatócsoport rájött, hogy ha csak egy pohár cukrozott üdítőt is lecserélnek egy pohár vízre, a cukorbetegség kockázata 7 százalékkal leesik. Bár ez nem számít jelentős csökkenésnek, mivel azonban a betegség annyira elterjedt a mai társadalomban, a kis százalékos csökkenést is jelentősnek kell tekinteni - mondta Dr. Hu.

Dr. Barry Popkin az Észak-Karolinai egyetemről hozzátette: valószínű, hogy nem is önmagában a víz segít, hanem a megfelelő hidratáltság, miközben a cukros üdítők inkább ártanak.

A tanulmány, mely az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban jelent meg, azt is felfedezte, hogy a nem édesített kávé és tea szintén kitűnő alternatíva a cukros italok helyett.

Ha egy pohár cukros üdítőt egy csésze teára vagy kávéra cserélünk, a diabétesz kockázata 12-17 százalékkal csökken.

A gyümölcsleveket sokan hiszik egészségesebbnek, de sajnos a valóság az, hogy közel annyi cukrot és kalóriát tartalmaznak, mint egy szénsavas üdítő.

A tiszta víz tehát minden szempontból a legjobb választásnak tűnik, amelyet citrommal és lime-mal is ízesíthetünk, ha kedvünk tartja.

forrás: eletmod.hu

Szeri Csaba | 2015-02-01 20:51:11

A HFC megyei I. osztályú csapata hibátlan mérleggel jutott tovább a Téli Kupa H-csoportjából.

Szeri Csaba | 2015-02-01 19:22:48

Vasárnap rendezték a Katarban zajló férfi kézilabda világbajnokság döntője, ahol a házigazda csapat az aktuális Európa- és olimpiabajnok francia együttessel mérkőzött meg. A nagy meglepetés elmaradt, a franciák háromgólos győzelmet arattak.

Szeri Csaba | 2015-02-01 19:02:06

Elkezdődött az év első Forma-1-es tesztje a spanyolországi Jerezben, szerdáig körözhetnek és gyakorolhatnak a csapatok. Az első nap az idei szezontól már Ferrarit kormányzó Sebastian Vettel nyerte, Nico Rosberg viszont több mint két versenytávnyi kört teljesített.

Kutasi Roland | 2015-02-01 17:50:14

Az idén már az ügyfél választásán múlik, hogy a közigazgatási hatósági eljárásban felmerülő illetéket hogyan fizeti meg, illetékbélyeggel vagy banki átutalással - hívta el a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium vasárnap.

Kutasi Roland | 2015-02-01 17:31:09

A jövő héten folytatódik a télies idő: többször várható havazás, megerősödik a szél, így hófúvás is lehet. Hidegre is készülni kell, több helyen nappal is maradnak a mínuszok - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap.

Megyeri József | 2015-02-01 16:45:49

A Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész vasárnap délután vette át az elismerést a Hagymaházban. Az ünnepségen Farkas Éva Erzsébet, a Maros-parti település polgármester elmondta: Udvaros Dorottya hatalmas tehetség, aki értéket és tisztességet közvetít az emberek felé.

Hajó Edina | 2015-02-01 12:51:51

Baleset, defekt nélkül teljesítette a Budapest – Bamako rallyt a Mikola Zoltán, Kohn Viktor és Peles Nándor alkotta csapat, akik már Bamakoban, Mali fővárosában pihenik ki az elmúlt két hét fáradalmait.

Szeri Csaba | 2015-02-01 09:36:16

Büntetést kaphatnak a horgászok, ha nem tudják igazolni, hogy határidőre és megfelelő módon adták le tavalyi fogási naplójukat. A horgászegyesületek több helyen továbbra is saját kihelyezett postaládáikba dobatják be a dokumentumokat, holott igazolást kellene kiadniuk, illetve nyilatkozatot kellene kérniük a horgászoktól az átvételkor, mivel a fogási naplók tavaly hivatalos (állami) okmánnyá váltak. Ha valaki nem tudja igazolni a leadást, az idei állami horgászjegyért dupla árat kell fizetnie. A Földművelésügyi Minisztérium arra is felhívja a figyelmet, hogy az állam számára csak az állami horgászjegyért és a fogási naplóért kell fizetni, vagyis állami díjként más címen sehol sem kérhetnek további összegeket a horgászoktól a dokumentumok kiadására jogosult szervezetek - írja az agrárszektor.hu