2014. szeptember 21. vasárnap, Máté
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
18°C
18°C
Felhős / 18°C
h / 18°C
k / 20°C
Tudomány és Technika
Török Anita | 2012-06-02 18:16:20

Sima víz elég a betegség megelőzéséhez?

Azok a nők, akik lecserélik a cukros üdítőt vagy gyümölcslét sima vízre, csökkentik a diabétesz kifejlődésének esélyét. Ez a jótékony csere segít elhárítani az anyagcsere-zavarokat is. Ám ha vizet is fogyasztunk a cukros üdítők mellé, az semmilyen előnnyel nem jár - mutattak rá a Harvard közegészségügyi iskola kutatói.

Az eredmények 83 ezer nő közel egy évtizeden át tartó nyomon követésén alapulnak. Dr. Frank Hu vezető kutató megerősítette: a cukros üdítők növelik a diabétesz kockázatát. A különféle szörpök és üdítők helyett mindig tiszta vizet ajánlatos inni.

A közel 83 ezer résztvevő kérdőíveket töltött ki egy 12 éves időszakra vonatkozóan, egészségét és étrendjét illetően. Ez idő alatt 2700-an lettek cukorbetegek.

Hogy ki mennyi vizet ivott pontosan, annak nem volt különösebb hatása a diabétesz rizikójára.

Azoknál, akik több, mint hat pohár vizet ittak, a cukorbetegség kockázata ugyanakkora volt, mint azoknál, akik csupán egy pohárral fogyasztottak naponta. Eközben azonban a cukros üdítők és gyümölcslevek fogyasztása a diabétesz magasabb kockázatával járt - nagyjából 10 százalékkal magasabb rizikót jelentett.

A kutatócsoport rájött, hogy ha csak egy pohár cukrozott üdítőt is lecserélnek egy pohár vízre, a cukorbetegség kockázata 7 százalékkal leesik. Bár ez nem számít jelentős csökkenésnek, mivel azonban a betegség annyira elterjedt a mai társadalomban, a kis százalékos csökkenést is jelentősnek kell tekinteni - mondta Dr. Hu.

Dr. Barry Popkin az Észak-Karolinai egyetemről hozzátette: valószínű, hogy nem is önmagában a víz segít, hanem a megfelelő hidratáltság, miközben a cukros üdítők inkább ártanak.

A tanulmány, mely az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban jelent meg, azt is felfedezte, hogy a nem édesített kávé és tea szintén kitűnő alternatíva a cukros italok helyett.

Ha egy pohár cukros üdítőt egy csésze teára vagy kávéra cserélünk, a diabétesz kockázata 12-17 százalékkal csökken.

A gyümölcsleveket sokan hiszik egészségesebbnek, de sajnos a valóság az, hogy közel annyi cukrot és kalóriát tartalmaznak, mint egy szénsavas üdítő.

A tiszta víz tehát minden szempontból a legjobb választásnak tűnik, amelyet citrommal és lime-mal is ízesíthetünk, ha kedvünk tartja.

forrás: eletmod.hu

Antal Sándor | 2014-09-20 22:36:44

Újra Városi pikniket rendeztek szeptember 20-án Mindszenten, melyre a Dózsa-telepen került sor. A nap folyamán felelevenítették, bemutatták a telepi értékeket, kincseket.

Antal Sándor | 2014-09-20 21:58:31

Kamionhúzást, sör ivóversenyt és parasztolimpiát is rendeztek szombaton délután a XXIII. Lelei napok második napján, ahol több mint 40 bográcsban rotyogott a marhapörkölt. Az esti díjátadón kiderült, címvédést történt, hiszen Barna László és csapata nyerte a főzőversenyt. A díjakat Lázár János, országgyűlési képviselő és dr. Martonosi György polgármester adták át.

Kutasi Roland | 2014-09-20 20:39:17

Megsérült egy hét bar nyomású gázvezeték, emiatt mintegy tíz méter magas gázoszlop tört fel a földből Kiskunfélegyháza és Tiszaalpár között - közölte a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi szóvivő helyettese szombaton.

Kutasi Roland | 2014-09-20 18:48:03

Hetedik alkalommal rendezte meg közösen a Székkutasi és a Sóshalmi Olvasókör Székkutason a szüreti felvonulást és bálat. A fogatok és a lovasok szombat délután a Gregus Máté Általános Iskola elől indulva járták végig a község utcáit. Képgalériával és videóval!

Szeri Csaba | 2014-09-20 17:13:14

Szombat délután, Hódmezővásárhelyen a Petőfi utcai Agrárcentrumban rendezték meg a Délibáb Dalkör találkozóját, ahol több vásárhelyi és egy székkutasi dalkör is meghívást kapott. A rendezvényen estébe nyúlóan ment a mulatozás, a főszerepet pedig az éneklés és a dalok kapták.