2014. november 27. csütörtök, Virgil
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
2°C
Felhős / 2°C
p / 2°C
szo / 3°C
Tudomány és Technika
Török Anita | 2012-06-02 18:16:20

Sima víz elég a betegség megelőzéséhez?

Azok a nők, akik lecserélik a cukros üdítőt vagy gyümölcslét sima vízre, csökkentik a diabétesz kifejlődésének esélyét. Ez a jótékony csere segít elhárítani az anyagcsere-zavarokat is. Ám ha vizet is fogyasztunk a cukros üdítők mellé, az semmilyen előnnyel nem jár - mutattak rá a Harvard közegészségügyi iskola kutatói.

Az eredmények 83 ezer nő közel egy évtizeden át tartó nyomon követésén alapulnak. Dr. Frank Hu vezető kutató megerősítette: a cukros üdítők növelik a diabétesz kockázatát. A különféle szörpök és üdítők helyett mindig tiszta vizet ajánlatos inni.

A közel 83 ezer résztvevő kérdőíveket töltött ki egy 12 éves időszakra vonatkozóan, egészségét és étrendjét illetően. Ez idő alatt 2700-an lettek cukorbetegek.

Hogy ki mennyi vizet ivott pontosan, annak nem volt különösebb hatása a diabétesz rizikójára.

Azoknál, akik több, mint hat pohár vizet ittak, a cukorbetegség kockázata ugyanakkora volt, mint azoknál, akik csupán egy pohárral fogyasztottak naponta. Eközben azonban a cukros üdítők és gyümölcslevek fogyasztása a diabétesz magasabb kockázatával járt - nagyjából 10 százalékkal magasabb rizikót jelentett.

A kutatócsoport rájött, hogy ha csak egy pohár cukrozott üdítőt is lecserélnek egy pohár vízre, a cukorbetegség kockázata 7 százalékkal leesik. Bár ez nem számít jelentős csökkenésnek, mivel azonban a betegség annyira elterjedt a mai társadalomban, a kis százalékos csökkenést is jelentősnek kell tekinteni - mondta Dr. Hu.

Dr. Barry Popkin az Észak-Karolinai egyetemről hozzátette: valószínű, hogy nem is önmagában a víz segít, hanem a megfelelő hidratáltság, miközben a cukros üdítők inkább ártanak.

A tanulmány, mely az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban jelent meg, azt is felfedezte, hogy a nem édesített kávé és tea szintén kitűnő alternatíva a cukros italok helyett.

Ha egy pohár cukros üdítőt egy csésze teára vagy kávéra cserélünk, a diabétesz kockázata 12-17 százalékkal csökken.

A gyümölcsleveket sokan hiszik egészségesebbnek, de sajnos a valóság az, hogy közel annyi cukrot és kalóriát tartalmaznak, mint egy szénsavas üdítő.

A tiszta víz tehát minden szempontból a legjobb választásnak tűnik, amelyet citrommal és lime-mal is ízesíthetünk, ha kedvünk tartja.

forrás: eletmod.hu

Soós Kata | 2014-11-27 16:00:48

Ismét gondol az idősekre Hódmezővásárhely önkormányzata. Idén is támogatják őket Erzsébet utalvány formájában, amiket a képviselők fognak házhoz vinni a 70 év feletti hódmezővásárhelyi polgároknak.

Tudósító | 2014-11-27 15:59:14

A 60 év Vásárhelyen című kiállításon, a művész visszaemlékezését hallgathatják meg az érdeklődők.

Szeri Csaba | 2014-11-27 15:32:10

Az elmúlt évek hagyományaihoz hasonlóan idén is megrendezték az Eötvös Junior kupát Hódmezővásárhelyen, a Eötvös József Szakközépiskolában, ahol a környékbeli általános iskolák 7. és 8. osztályos diákjai szálltak harcba a vándorkupa elhódításáért.

Szeri Csaba | 2014-11-27 14:47:38

Kovács Margit Kossuth-díjas keramikus, szobrászművész, kiváló művész alkotásaiból nyílik kiállítás november 30-án, Hódmezővásárhelyen a Nemzetközi Kerámia Központban. Csütörtök délután Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész tartott sajtótájékoztatót a közelgő kiállítással kapcsolatban.

Tudósító | 2014-11-27 14:19:36

A Tiszta Szívvel Egyesület és Alapítvány működése nagyon fontos a város életében. Többek között a népkerti játszóteret is az alapítványnak köszönhetik a vásárhelyiek, amely európai viszonylatban is korszerűnek számít. A Napraforgó plusz vendégei Borsos Annamária a Tiszta Szívvel Egyesület és Alapítvány Kuratóriumi tagja és Burzon Mária az egyesület titkára voltak.

Tudósító | 2014-11-27 13:55:29

Farkas Éva és Czirbus Gábor voltak vendégei a csütörtöki Napraforgónak. A beszélgetés Makó város jelenlegi problémáit érintette.

Megyeri József | 2014-11-27 13:17:59

Sikeres Tanyaprogram működik az országban, azonban a rendőrség célja, hogy a külterületeken élők még nagyobb biztonságban éljenek. A „Pusztázó” elnevezésű V. Tanyakonferenciát csütörtökön tartották a hódmezővásárhelyi Városháza Dísztermében.