2015. április 20. hétfő, Konrád, Tivadar
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
12°C
Tiszta / 4°C
k / 12°C
sze / 11°C
Tudomány és Technika
Török Anita | 2012-06-02 18:16:20

Sima víz elég a betegség megelőzéséhez?

Azok a nők, akik lecserélik a cukros üdítőt vagy gyümölcslét sima vízre, csökkentik a diabétesz kifejlődésének esélyét. Ez a jótékony csere segít elhárítani az anyagcsere-zavarokat is. Ám ha vizet is fogyasztunk a cukros üdítők mellé, az semmilyen előnnyel nem jár - mutattak rá a Harvard közegészségügyi iskola kutatói.

Az eredmények 83 ezer nő közel egy évtizeden át tartó nyomon követésén alapulnak. Dr. Frank Hu vezető kutató megerősítette: a cukros üdítők növelik a diabétesz kockázatát. A különféle szörpök és üdítők helyett mindig tiszta vizet ajánlatos inni.

A közel 83 ezer résztvevő kérdőíveket töltött ki egy 12 éves időszakra vonatkozóan, egészségét és étrendjét illetően. Ez idő alatt 2700-an lettek cukorbetegek.

Hogy ki mennyi vizet ivott pontosan, annak nem volt különösebb hatása a diabétesz rizikójára.

Azoknál, akik több, mint hat pohár vizet ittak, a cukorbetegség kockázata ugyanakkora volt, mint azoknál, akik csupán egy pohárral fogyasztottak naponta. Eközben azonban a cukros üdítők és gyümölcslevek fogyasztása a diabétesz magasabb kockázatával járt - nagyjából 10 százalékkal magasabb rizikót jelentett.

A kutatócsoport rájött, hogy ha csak egy pohár cukrozott üdítőt is lecserélnek egy pohár vízre, a cukorbetegség kockázata 7 százalékkal leesik. Bár ez nem számít jelentős csökkenésnek, mivel azonban a betegség annyira elterjedt a mai társadalomban, a kis százalékos csökkenést is jelentősnek kell tekinteni - mondta Dr. Hu.

Dr. Barry Popkin az Észak-Karolinai egyetemről hozzátette: valószínű, hogy nem is önmagában a víz segít, hanem a megfelelő hidratáltság, miközben a cukros üdítők inkább ártanak.

A tanulmány, mely az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban jelent meg, azt is felfedezte, hogy a nem édesített kávé és tea szintén kitűnő alternatíva a cukros italok helyett.

Ha egy pohár cukros üdítőt egy csésze teára vagy kávéra cserélünk, a diabétesz kockázata 12-17 százalékkal csökken.

A gyümölcsleveket sokan hiszik egészségesebbnek, de sajnos a valóság az, hogy közel annyi cukrot és kalóriát tartalmaznak, mint egy szénsavas üdítő.

A tiszta víz tehát minden szempontból a legjobb választásnak tűnik, amelyet citrommal és lime-mal is ízesíthetünk, ha kedvünk tartja.

forrás: eletmod.hu

Kutasi Roland | 2015-04-19 21:06:49

Újabb kedvezmény bevezetését tervezi a kormány a munkahelyvédelmi akcióterv keretében a mezőgazdaságban foglalkoztatott munkavállalók számának növelésére, lehetővé téve, hogy a 25-55 év közötti, mezőgazdasági munkakörben dolgozók után is érvényesítsék a munkáltatók a bérjárulék-kedvezményt - mondta el a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke az MTI-nek.

Szeri Csaba | 2015-04-19 20:20:11

Újabb 25 pontot érő győzelmet szerzett Lewis Hamilton a Forma-1-es világbajnokság hétvégi Bahreinben rendezett futamán. Az első rajtkockából induló brit vezető pozíciója nem igazán forgott veszélyben. A második helyen a ferraris Kimi Räikkönent intették le, Nico Rosberg a harmadik pozícióban végzett.

Tudósító | 2015-04-19 18:31:59

A kormányzati korrupció ellen tiltakozott vasárnap a Demokratikus Koalíció (DK) a makói Széchenyi téren. A szökőkútnál közel ötvenen hallgatták a szónokokat. - Az embereknek már elegük van az egészből, a Fidesznek mennie kell - szögezte le Mucsi Tamás, a párt választókerületi elnöke.

Tudósító | 2015-04-19 17:44:09

Több mint kétezer kerékpáros gyülekezett vasárnap a szegedi Szent István téri víztoronynál, hogy áttekerve a városon a bicikliutak rossz állapotára hívják fel a figyelmet. A Critical Mass jó hangulatban indult a Tisza partján, ugyanis erről kollégánk, Kondacs Gergely és együttese, a Drasztik gondoskodott: koncertjükkel adták meg az alaphangot.

Tudósító | 2015-04-19 12:16:37

Közel kétszáz versenyző úszott és futott vasárnap, a Hód-Triatlon és Öttusa SE által rendezett, XXI. NSI Csongrád Megyei Aquatlon Döntőn, melynek helyszíne a hódmezővásárhelyi Török Sándor Strandfürdő volt. A megyei döntő legjobb "A" kategóriás versenyzői az országos megmérettetésen képviselik majd régiónkat.

Tudósító | 2015-04-19 11:36:01

Az autóbusz az utasok fel- és leszállása közben, a megállókban tölti fel telepeit, minden egyes feltöltéssel legalább öt kilométert képes megtenni.

Tudósító | 2015-04-19 10:32:06

A sérült Vejinovics nélkül is símán nyert Baján a Kosársuli, ezzel nagy lépést tett a legjobb négy közé jutás felé. Ehhez már “csak” jövő szombaton 18.00-kor kell nyerni a visszavágón is, a Hódtóiban.

Tudósító | 2015-04-19 08:31:16

Hetek óta azon gondolkodom, hogy mennyi, de mennyi babona van, ami szerint ha megteszünk valamit gazdagok leszünk, kezdve a szilveszteri lencseevéstől, a piros színű pénztárcánés pénzt vonzó feng shui figurákon át egészen addig, hogy „táskát-nem-teszünk-a-földre-mert-kimegy-belőle-a-gazdagság”. Se szeri se száma ezeknek a babonáknak. Mégsem sikerült még idén senkinek öt találatot elérni az ötöslottón.