2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Eső / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Közélet és Művelődés
Czabarka János | 2017-11-08 11:24:45

Sikeres volt a Múzeumok Őszi Fesztiválja

2017. szeptember 25. és november 12. között ismét megrendezésre került a nagy sikerű országos rendezvénysorozat, a Múzeumok Őszi Fesztiválja, melyhez a makói József Attila Múzeum immár 2. alkalommal csatlakozott.

Sikeres volt a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A programsorozatot a Barátságos fizika című interaktív vándorkiállítás nyitotta, mely nem kevesebbre vállalkozott, mintsem a fizikát közel 50 játékos, furfangos eszköz segítségével a gyermekek, diákok számára játékos formában érthetővé tenni és bemutatni. A különleges tárlat nagy sikerrel zárult, hiszen másfél hónap alatt több mint kétezren nézték meg. A város összes közoktatási intézményéből jöttek csoportok, de a vidéki iskolák tanulói is szép számmal ellátogattak hozzánk /összesen 48 csoport, osztály/.


Az időszaki kiállítás tematikájához kapcsolódva a Tanárok éjszakáján is a fizika kapta a főszerepet, 3 fizika szakos pedagógus (Trauer János, Nagy Tibor, Csányi László) érdekes előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A reálszakos tanárok amellett, hogy megismerhették a múzeum által kínált múzeumpedagógiai foglalkozásokat, lehetőségeket, képet kaptak egymás tanítási módszeréről, tapasztalatokat cserélhettek.
A magyar festészet napja alkalmából Mindenki filmplakátja címmel egy közös alkotásra invitáltuk a makói és a kistérségi 10-14 éves korú diákokat, hogy 4-5 fős csoportokban plakátokat fessenek a Mindenki (Sing) Oscar-díjas magyar rövidfilm témájához kapcsolódva. A 90 éve Makón született Szilvásy Nándor moziplakátjaiból rendezett kiállítás megtekintése után a gyerekek különféle technikákkal (festés, kollázs, rajz stb.) készítették el műveiket.

Sikeres volt a Múzeumok Őszi Fesztiválja


Az interaktív ’56-os történeti vetélkedő célja minden évben, hogy az 1956-os forradalom makói eseményeit, a helyi megmozdulások történéseit, az itteni szerepvállalókat megismertessük az általános- és középiskolás diákokkal. Idén a vetélkedő 3 helyszínen zajlott, az állandó kiállításban, az udvaron található szovjet emlékműnél, valamint a múzeum foglalkoztatójában kaptak különféle feladatokat a diákok. A legjobban teljesítő 3 csapat nyereménye egy egynapos kiránduláson történő részvétel volt. A célállomás a székkutasi emlékhely, a békéssámsoni Szabadság Háza volt, de ezenkívül a hódmezővásárhelyi Emlékpontot is megtekintették a nyertesek.


A Mesterek és alkotók témakör programjaként Szilvásy Nándor, Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész emlékkiállítását választottuk. A kortárs magyar képzőművészet emblematikus alkotóját Makón sokan ismerték, becsülték. Ezzel a tárlattal a szülőváros szeretne tisztelegni a Mester előtt, aki szakmai és emberi nagyságával örök példa marad a makóiaknak és a tágabb műértő közönség számára egyaránt.
Az őszi szünetben a korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezésre kerültek a családi napok, melyeken kézműves foglalkozásokkal, jó hangulattal vártuk a kikapcsolódni vágyó gyermekeket és családjaikat a múzeumba. Lehetett gyertyát mártani, nemeztárgyakat (labdát és tulipánt) készíteni, szőni-fonni, különféle őszi termésekből, levelekből kis képeket, figurákat, tárgyakat alkotni. Amíg a csemeték kézműveskedtek, addig a szülők megtekinthették a múzeum állandó és időszaki kiállításait.

forrás:
Szikszai Zsuzsa
igazgató
József Attila Városi Könyvtár és Múzeum