2017. december 15. péntek, Valér
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
4°C
Eső / 6°C
szo / 4°C
v / 0°C
Külföldi Hírek
Soós Kata | 2017-04-29 11:04:58

Saját remetét „állított munkába” egy kisváros

Ezen a hétvégén ismerheti meg a nyilvánosság közelebbről a dolgozók egyik legritkább fajtájához tartozó férfit, aki fizetés nélküli, de nagy hagyományú állást vállalt egy osztrák kisvárosban. A mérnök végzettségű jelentkező a jövőben remeteként fog tevékenykedni a település felkérésére. Már most sejthető, hogy mozgalmas élete lesz, bár emiatt korábban sem panaszkodhatott.

Saját remetét „állított munkába” egy kisváros

Nagy visszhangot keltett világszerte az egyik osztráki kisváros, Saalfelden álláshirdetése januárban, amely fizetést ugyan nem kínált, de 350 éves múltra visszatekintő munkahellyel kecsegtette a jelentkezőket – ráadásul olyannal, amilyenből nem sok maradt Európában. A munkaköri leírás sem volt sok, pusztán annyi, hogy komolynak kell lenni, ismerni és követni a katolikus egyház tanítását. A világ egyik legfurcsább munkájának elnyeréséhez a hirdetők szakmai tapasztalatot nem vártak el, de keresztény elkötelezettséget és feltétlen elhivatottságot igen, ugyanis remetének kellett állni.

A média gyorsan felkapta a hírt a világ minden pontján, a BBC Newsbeat című rádiós hírműsora kitért rá, hogy az alpokbeli település több száz éves remetelakja egy sziklafalba vésett kunyhó. A házikó 1400 méter magasan fekszik, és bár a körülmények puritánok, lakója gyönyörű természeti környezetben, pazar panorámájú, fenyőfákkal övezett helyen töltheti mindennapjait.

A Saalfelden közelében lévő remetelak tavaly ősszel üresedett meg, a város önkormányzata pedig úgy döntött, a világ minden tájáról várja a jelentkezéseket. Jöttek is szép számmal az emberek a remeteállásra, ötvenszeres volt a túljelentkezés.

A választás végül egy 58 éves belga energetikai mérnökre, Stan Vanuytrechtre esett. Mint a város polgármestere, Erich Rohrmoser fogalmazott, választottjuk nyugalmat sugároz, és határozott személyiségnek tűnik.  Ezzel együtt az is biztosnak látszik, hogy a lecke fel van adva a laikus környezetből érkező remetének, mert elődjét, Raimund testvért igazi szent embernek tartották a helyiek.

Pont, mint egy remete

Az új, Belgiumból érkező remetét, a saalfeldeni Szent György-napon, azaz április legvégén, vasárnap mutatnak be a nyilvánosság előtt. A fényképek alapján Stan Vanuytrecht valóban nyugalmat sugároz, egy ősz szakállas szikár úr, aki ráadásul pipázik is, tehát jól illik a remetékről kialakult általános képbe.

A mérnök kalandos életút után érkezik az Alpok remetéjének, szolgált a belga hadsereg légierejénél, amellyel több évig állomásozott Németországban, ahol megtanulta németül is. Később elvégezte az egyetemet, és belga energiaszolgáltatóknál dolgozott 2014-es nyugdíjba vonulásáig.

Mindezzel párhuzamosan segítőként dolgozott egyházi szervezeteknél, majd 2015-ben diakónussá szentelték. Mint elmondta, dolgozott elítéltekkel, segített pszichiátriai betegeknek, hajléktalanoknak, saját éltében pedig, válása után, voltak olyan évek, amikor anyagilag is nélkülözött. Ezek szerinte előnyt jelentenek a munkájában, hiszen ennek során korántsem lesz teljesen egyedül, egy remetének az is feladata, hogy lelki segítséget nyújtson az azt kereső zarándokokat.

Nem csak a zarándokokra kell számítania

Munkája valószínű, nem mindig telik csendes elmélkedéssel és lelki útravalók kiosztásával. A világhírnév ugyanis minden bizonnyal sok-sok turistát vezet majd el a saalfeldeni remetelakba, így az új remete aligha ússza meg a rendszeres szelfiket.

Forrás: hirado.hu