2018. január 19. péntek, Sára
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
2°C
Köd / 4°C
szo / 2°C
v / 1°C
Regionális Hírek
Szabó Viktor | 2017-02-15 19:38:05

Saját madarak kalitka nélkül

A „Téli madárvédelem” címmel tartottak előadást Hódmezővásárhelyen, a Szent István Általános Iskolában szerda délután. Az alsó tagozatos diákok a madarak fajtájival és etetésük fontosságával ismerkedtek meg.

Saját madarak kalitka nélkül

Az intézményben 2008 óta vannak öko osztályok, 2013-ban öko iskola címet nyert az iskola. Ennek része, hogy a Hódmezővásárhelyi Környezeti Információs Központ (KIK) munkatársaival a kapcsolattartás, együttműködés. A KIK rendszeresen tart előadásokat a környezetvédelemmel kapcsolatosan az iskolában.

Saját madarak kalitka nélkül

Ezen a foglalkozáson az öko osztályaink vettek részt. Két része van az előadásnak, a mai, illetve a jövő hét szerdai prezentáció.  Ma az itt élő madarakkal ismerkedtek a gyerekek, jövő héten pedig a madáretetés részletesebb szabályaival, tudnivalóival lesznek okosabbak.” – nyilatkozta Tatár Krisztina, a Szent István Általános Iskola alsós igazgató helyettese.

Saját madarak kalitka nélkülTatár Krisztina

Magyarország olyan szerencsés helyzetben van, hogy itt még télen sem fenyegeti a madarakat az elfagyás veszélye. Az állatok etetésével viszont növelni tudjuk a túlélési esélyeiket. Ezzel azonban vigyázni kell, ugyanis ha egyszer elkezdjük a madáretetők kihelyezését, akkor nem szabad abbahagyni az élelem adagolását. A szárnyasok hozzászoknak azokhoz a helyekhez, ahol élelemhez jutnak, és ha nem találnak ott magvakat, akár éhen is halhatnak.

Saját madarak kalitka nélkül

A szerdai előadáson Nagy Károly KIK koordinátor mutatta be interaktívan a hazánkban is megtalálható madárfajokat, illetve betekintettek azok etetésébe is.

A gyerekek sokszor már tudják, hogy milyen felelősséggel jár az etetés folyamata. Egyedül, vagy otthon családdal is meg tudják figyelni a madarak viselkedését, és tisztában vannak azzal, hogy mit szabad és mit nem szabad adni nekik. Hódmezővásárhelyen a csatorna rész télen sem fagy be, így ott sok madárfajt meg lehet tekinteni télen is, és sokan járnak is oda madárlesre.” – mondta el Nagy Károly.

Saját madarak kalitka nélkül

Nagy Károly

Az etetést és a szárnyasokkal való ismerkedést még most sem késő elkezdeni, és ha egy jól kialakított kertben helyesen helyezzük ki az etetőket, akkor több olyan fajt is megfigyelhetünk, amit eleség kihelyezése nélkül nem látnánk. Ha ügyesen csináljuk, lesznek olyan madarak, akik éveken át visszatérnek, hiszen tudják, hogy gondoskodunk róluk, és biztos találnak élelmet a túléléshez. Így akár egy saját madár családunk is lehet, kalitka és rácsok nélkül.

Saját madarak kalitka nélkül

A Környezeti Információs Központ egy pályázatot is hirdetett, „Rejtett természetem” címmel. Ha a természetben barangolunk, és szép, érdekes dolgot látunk, fotózzuk le, és küldjük el a KIK-nek. A pályázatról bővebben a KIK holnapján és az iskolákban lehet informálódni.

Saját madarak kalitka nélkül

Sz.Viktor