2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-3°C
-1°C
Felhős / -3°C
k / -1°C
sze / -2°C
Tudomány és Technika
Megyeri József | 2016-10-28 06:41:08

Rovarokkal jól lehetne lakatni az éhezőket

A nyugati embernek bizarr, de az ENSZ élelmezésügyi világszervezete régóta fontolgatja, hogy rovarokkal táplálja a Föld nélkülözőit. A tücskök és szöcskék a tápanyagok terén a marhahússal is felveszik a versenyt.

Míg a húsfogyasztást nagy környezetterhelése miatt egyre több kritika éri, az élelmezésügyben dolgozó szakemberek mind gyakrabban vetik fel: rovarfogyasztással talán megszüntethetnék az éhezést a Földön.

A nyugati fogyasztók számára az ötlet egyenesen gyomorforgató, de az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint globálisan ez már korántsem igaz.

Sőt, ma már több mint 2 milliárd ember él a világ olyan területein, ahol a hagyományos étrendben megtaláljuk a rovarokat is.

Az amerikai vegyészeket tömörítő társaság (American Chemical Society, ACS) az elvi kérdéstől elvonatkoztatva egyes rovarok ásványi anyag tartalmát vizsgálta, hogy kiderüljön, csakugyan lehet-e ezekre építeni az élelmezésügyben.

A több mint 1900, fogyasztásra elméletben alkalmas faj közül kiválasztottak néhányat, szöcskéket, tücsköket, lisztkukacot; testükben olyan fontos elemet keresve, mint a vas, kalcium, magnézium, mangán, vagy a réz.

Eltérő értékeket kaptak, de általában igen jó minősítést kaptak.

Rovarokkal jól lehetne lakatni az éhezőket

A létfontosságú vasból például a mezei tücsökben van a legtöbb, azonos fehérjemennyiséghez viszonyítva közel másfélszer annyi, mint a marhahúsban.

Egyes anyagokat ráadásul könnyebben feldolgozható formában is tárol a rovarok szervezete.

A vegyészek arra a konklúzióra jutottak, hogy a rovarok egészséges tápanyagot jelenthetnének, de hogy a FAO hogyan venné rá az embereket a fogyasztásukra, az már fogós kérdés.

Forrás és fotó: hirado.hu