2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-5°C
-5°C
Tiszta / -5°C
h / -5°C
k / -5°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-11-09 11:41:05

Ringatással, énekléssel a babák öröméért

A Ringató elnevezésű programot népszerűsítette a babák és anyák körében az a foglalkozás, amelyet a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban tartottak csütörtökön. A Ringató egy családi, művészeti nevelési program, egy zenei élménynyújtás, amely erősíti a babák és az anyukák közötti kötődést, és jótékony hatást gyakorol a kicsik testére lelkére egyaránt.

Ringatással, énekléssel a babák öröméért

„Ez a zenei nevelési módszer a kodályi elvek alapján működik. Elsődleges célja, hogy a szülők közösen énekeljenek, és élményt adjon a résztvevőknek, illetve, hogy elültesse azokat a magvakat, amely a későbbiek során hasznára válik gyereknek és szülőnek egyaránt” – mondta Benyó-Korcsmáros Réka, Ringató foglalkozás vezető, majd hozzátette, a foglalkozások a gyermek és az anya kötődését is erősítik, mert ebben a programban vannak ölbeli játékok is, cirógatók, csiklandozók, höcögtetők is.

Ringatással, énekléssel a babák öröméért Benyó-Korcsmáros Réka

Megtudtuk, ezek a foglalkozások a gyermekek testére-lelkére egyaránt jótékonyan hatnak: fejlesztik a mozgáskoordinációt, a hallást, és az érzelmi kapcsolat elmélyülését szolgálják anya és baba között. Újszülött kortól óvodás korig ajánlottak ezek a gyakorlatsorok, de kismamák is részt vehetnek rajta, hiszen magzatuk ugyanúgy hallja odabent a zenét és részesül a dallam áldásos hatásából.

Ringatással, énekléssel a babák öröméért

A Ringató módszer alapítója és kidolgozója Gállné Gróh Ilona, aki több könyvvel is segíti a program elsajátítását, amelyet akár otthon is alkalmazhatnak a szülők.

Ringatással, énekléssel a babák öröméért

Benyó-Korcsmáros Réka a foglalkozáson különféle eszközöket is használt: triangulum, dob és koboz tették még hangulatosabbá babák és mamák délelőttjét, amelynek során olyan mondókák is elhangzottak, mint a „Süss fel nap…”, vagy a „Tente baba…”.

Ringatással, énekléssel a babák öröméért

Ács Helga