2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-02-16 10:11:08

Renoválás előtt a kiszombori Rónay-kastély

Hamarosan felújíthatják a kiszombori Rónay-kastélyt, már csak az ehhez szükséges pályázat kiírására várnak. A projekt az Interregionális Együttműködési Program keretein belül, Romániával közösen valósulhat meg.

Renoválás előtt a kiszombori Rónay-kastély

A klasszicista stílusban, 1859-ben épült kastély eredetileg kúriának épült a földszinten lakással, a padlástérben magtárral Rónay Móric felkérésére. Később átépítették romantikus stílusban. 1902-ben Rónay Jenő birtokába került, amikor is Rónay Emil özvegye eladta neki. Valószínűleg Rónay Jenő tulajdonlása alatt épülhetett a kastélyhoz a torony. Az ismeretek szerint 1911-ben egy 3000 kötetes könyvtárat, egy agyagedény-gyűjteményt és érmegyűjteményt is őriztek a kastélyban. Az államosítást követően először lakásként, majd ipari célokra használták: hagymatároló, baromfitelep, magtár is volt itt. 1995-ben került a kiszombori önkormányzathoz. 2000-ben a tetőt, valamint a toronyba vezető lépcsőt teljesen felújították.

A felújítási tervekkel kapcsolatban Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere nyilatkozott.

„Február 6-án dr. Virág Zsolt, kastélyprogramért felelős miniszter és Perényi Zsigmond államtitkár Úr egyeztetésre hívott bennünket a Miniszterelnökségre annak érdekében, hogy megvitassuk, mit lehet tenni a kastély érdekében. Áttekintettük a lehetőségeket, és arról tájékoztattak bennünket, hogy a megvalósításhoz szükséges pályázat hamarosan kiírásra kerül. A kúria kutatási dokumentumát már 2002-ben elkészíttettük, ebben szerepel az 1960-as években történt átalakítás tervrajza is, amely kiemelkedő jelentőségű, hiszen benne van, milyen bontások, renoválások történtek az épületen. Készen vannak már továbbá a felújításhoz szükséges megvalósítási tanulmányok is, így tulajdonképpen csak a pályázat kiírására várunk. Jelezte a Miniszterelnökség, hogy márciusban bejárást szeretnének tartani a magyarországi és a romániai oldalon is.”

Renoválás előtt a kiszombori Rónay-kastély

Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere

Kiszombor polgármestere beszámolt arról is, hogy a felújítás mértéke elsősorban attól függ, mekkora összeg fog a rendelkezésre állni. Az elképzelésekkel kapcsolatban megemlítette, hogy a kastélyba födémet húztak be, ezzel kettévágták a belmagasságot, illetve a behelyezés vakablakokat is eredményezett. Ennek kibontása rendkívül költséges, ezért ezt vélhetőleg bent is hagyják. Turista látványosság is lehetne a nagy múltú épületből, amely bemutatja a Rónay család múltját. Egy nagyobb termet pedig konferenciák megtartásához lehetne kialakítani. A mintegy 1.8 hektáros kertet is helyre kellene majd hozni. Sok tervezési munka van még hátra.

A Rónay-kastélyról készült kép forrása: www.kastelyok.com

Ács Helga