2018. február 20. kedd, Álmos
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Felhős / 1°C
sze / 2°C
cs / 3°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-04-20 12:07:20

Rendhagyó irodalomóra az Emlékpontban

Németh László író születésének 116.évfordulója alkalmából tartott rendhagyó irodalom órát „Ha ma lennék fiatal” címmel Kovács Imre Attila irodalmár, az Emlékpont munkatársa csütörtökön délelőtt Hódmezővásárhelyen az Emlékpont konferenciatermében. Az eseményen részt vevő diákok a Németh László Gimnázium és Általános Iskolából, valamint a Bethlen Gábor Református Gimnáziumból érkeztek.

Rendhagyó irodalomóra az Emlékpontban

„Tudtam, hogy gimnazisták jönnek az előadásra, így a vélt érdeklődésükhöz szabtam a mondandómat. Németh László egy 1961-es előadását állítom a középpontba, amelyet a Péti Nitrogénművekben tartott, azzal a címmel, hogy „Ha most lennék fiatal”. Németh László alakját is bemutatom, rátérve az említett előadás anyagára, amelyet ma már esszéként olvasunk, erről bizonyos tanulságokat igyekszem levonni közös okulásunk érdekében” – mondta rendhagyó irodalom órájával kapcsolatban Kovács Imre Attila, az Emlékpont munkatársa, aki Németh László ezen előadásáról pedig ekképpen nyilatkozott:

Rendhagyó irodalomóra az Emlékpontban

Előadásának kezdeteként Kovács Imre Attila bemutatta azt a történelmi hátteret, amelyben Németh László élt. A sztálini modell Kelet-Európában, a Trianon, illetve a 2. világháború az egész világot megrázta, és Németh Lászlót is sorskihívások elé állították. Személyiségét a "változatok állandósága" jelzővel illette, mert kettősségek éltek benne. Szelíd, visszafogott figura volt, a tanári jóság "képviselője". Ugyanakkor írásaival kapcsolatban rendkívül kiritkus, a szellemi megvesztegethetetlenség erkölcse hatja át. Nemzeti elkötelezettségű ember volt, akit lelkiismeretesség, szociális érzékenység, és az európai horizont felé való nyitottság jellemzi. Igazváltó, látomásai a kor fölött lebegnek. Nem volt tudós alkat, aki az igazságot keresi, hanem gondolkodó volt, aki az értékeket kereste.

Rendhagyó irodalomóra az EmlékpontbanKovács Imre Attila

Németh László, "Ha most lennék fiatal" című esszéjében saját életéből kiindulva, önarcképet állít fel, életét mérlegre téve beszél az ifjúsághoz.

Az előadáson, Németh László esszéjével kapcsolatban elhangzott tanácsok közül néhány, tételekként felsorolva:

- Utazz! Ez képletesen értendő, arra gondolt az író, hogy amikor különböző életkorba érünk, nézzünk körül, merítsük ki a lehetőségeket. Minden életkorban őrizzük meg a megfigyelés és a kísérletezés készségét.

- Alkoss! Elsősorban önmegalkotásként érti, önmagunk portréját faragjuk. Beszél a rossz fajta becsvágyról, népszerű pályák felé tolongunk, azután elejt a közérdeklődés, és csalódunk. Életművészetre szólít fel bennünket, a szépen megalkotott élet eszményét kínálja.

- A szeretet kötelessége is kiemelten fontos minden ember életében, véleménye szerint mindig a jó ügyet kell szolgálnunk, mert ez nem üt vissza, érdeklődve kell fordulnunk mások felé.

Úgy gondolom, a mai kor embere számára is hasznos, ha elolvassa Németh László ezen esszéjét, hiszen benne olyan dolgokra hívja fel a figyelmet az író, amely egy tartalmasabb életet eredményezhet olvasója számára.

Rendhagyó irodalomóra az Emlékpontban

Németh Lászlónak Hódmezővásárhelyhez kötődik egy életszakasza, regények, drámák, esszék születtek itt. Óraadó tanár volt a városban, és iskolaorvosként is alkalmazták. "Vásárhelyi korszakának talán a leglényegesebb hozadáka az volt, amit Németh László így fogalmazott meg: "Nem is tudtam, hogy engem lehet szeretni" - emelte ki Kovács Imre Attila, Németh László vásárhelyi korszakával kapcsolatban.

Németh László nevét Hódmezővásárhelyen a város könyvtára, illetve egy gimnázium is viseli.

Ács Helga