2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-04-20 20:12:22

Reformáció - fiatalos lendülettel

Egy félezer esztendős ügyet érdemes egy kicsit leporolni, úgymond XXI. századivá tenni. Erre vállalkozott Szlaukó Orsolya. A ceglédi evangélikus lelkész csütörtökön a makói Koronában tartott előadást a reformációról, s többek között arról beszélt, hogyan lehet ezt az idén az 500. évfordulóját ünneplő tant megszerettetni a fiatalokkal.

Reformáció - fiatalos lendülettel

Egy-egy vallás, egy-egy eszme vagy tan esetében mindig az az egyik legnehezebb feladat, hogyan szólítsák meg a fiatalokat. Erről tartott előadást csütörtökön a makói Korona Konferenciaközpontban Szlaukó Orsolya ceglédi evangélikus lelkész. A Maros-parti város nem ismeretlen előtte, hiszen korában itt szolgált, s innen került el a Pest megyei településre.

Reformáció - fiatalos lendülettel

- Két hetet tölthettem el a reformáció szülővárosában, Wittenbergben, ahol részt vettem a Lutheránus Világszövetség találkozóján, az ott szerzett tapasztalatok ismertetésén túl arra hívtam fel a csütörtöki előadásomat meghallgatók figyelmét, mit is jelent a XXI. század emberének a reformáció - nyilatkozta Szlaukó Orsolya. A fiatal lelkész kiemelte: ebben a korban az új reformáció egyben azt is jelenti, milyen megújulási lehetőségei vannak az egyháznak, s ebben fontos szerepet kap a fiatalok megszólítása is. De ezt hogyan is képzeli el Szlaukó Orsolya, azt tőle itt hallja:

Reformáció - fiatalos lendülettel

Reformáció - fiatalos lendülettel

- A modern egyháznak használnia kell a modern kor adta lehetőségeket, vagyis a különféle közösségi oldalakat, illetve számos más internetes felületet - vélekedett Szlaukó Orsolya. Példaként arról is beszélt, hogy Luther 1517-ben maga is igénybe vette mindazon plattformot, ami akkor fellelhető volt, így a levelektől kezdve egészen a személyes találkozásokig.

Reformáció - fiatalos lendülettel

Ennek ellenére még mindig nagyon nehéz a fiatalok érdeklődésének a felkeltése. - Az a tapasztalatom, hogy az egyház még arra is hajlandó, hogy egy fiatalosabb, úgymond médianyelvezetet használva közelítsen az ifjabb generációkhoz - szögezte le az evangélikus lelkész.

Reformáció - fiatalos lendülettel

Munkatársunktól. K.