2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-7°C
-5°C
Tiszta / -7°C
h / -5°C
k / -5°C
Közélet és Művelődés
Czabarka János | 2018-02-08 14:16:00

Ravasz László életét mutatják be Kecskeméten

2018. február 16-án, 15 órai kezdettel nyílik a Ravasz László (1882-1975) református püspök életét és munkásságát bemutató, 21 roll-upból álló kiállítás a Ráday Múzeumban.

Ravasz László életét mutatják be Kecskeméten

Ravasz László

A március 14-ig látogatható tárlatot Dr. Ritoók Zsigmond akadémikus, klasszika-filológus professzor nyitja meg, majd Dr. Szacsvay Éva néprajzkutató mond emlékbeszédet. A kiállítás ezelőtta szervező intézményben, a leányfaluiFaluház és Ravasz László Könyvtárban, majd a hódmezővásárhelyi Emlékpontban szerepelt, és a kecskeméti helyszín után tovább utazik, hogy bebarangolja az országot.
A tárlat kurátorai, a püspök úr unokái és dédunokája, Bibó Borbála, Szacsvay Éva és Tegzes Orsolya így írnak az összeállításról:


„Ez a kiállítás emléket állít nagyapánknak, dédapánknak, aki a XX. század református egyházának - és a mi életünknek is - kiemelkedő személyisége volt. Elsősorban olyanoknak kívánjuk Őt bemutatni, akik talán még nem is hallottak Róla. Mint minden kutatás, természetesen ez is szubjektív. Mi inkább egy átfogó képet szeretnénk felmutatni hihetetlenül gazdag, 93 évnyi életéről, amely kép talán némileg elfogult lesz, hiszen mi családtagként kicsit másképp láttuk Őt. Természetesen igyekeztünk termékeny és tartalmas életének állomásait a korabeli társadalom viszonyai között tudományos igénnyel, hűen bemutatni. Kiállításunkat Ravasz László születésének 135. és a reformáció 500. évfordulójára készítettük el.”


A kiállításhoz két előadás is kapcsolódik. Február 23-án16 órakor Dr. Literáty Zoltán református lelkész, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa Ravasz László szószéki, egyházi és társadalmi hatásáról beszél az érdeklődőknek.


„A magyar társadalom, a fővárosi élet és református egyház egy jelentős személyben osztozott a 20. század első felében, akit Ravasz Lászlónak hívtak. Őbenne megtaláljuk a kiemelkedő teológust, a krízishelyzetben is hatékony egyházkormányzót és a felelős közéleti személyiséget. Tálentumainak köszönhetően számos területen még ma is felismerhető jegyek mutatnak rá arra, hogy Ravasz László hatástörténetével a 21. században is foglalkozni kell.” – foglalta össze Literáty Zoltán.


Március 2-án, szintén 16 órai kezdettel Dr. Szacsvay Éva A leányfalui évek - emlékezés Nagyapánkra, ifjúkorunkra címmel tart előadást, melyet a következőpéppen ajánl a közöség figyelmébe:


„Az előadás két forrásra támaszkodik. Az első a Ravasz László Emlékezéseim c. könyvéből a szerkesztő, Gyökössy Endre által kihagyott, kéziratban maradt és megőrzött A család című fejezete, a második Kósa László A leányfalui évek „ki most Gutenberg előtti időben él”, és az általam írt A leányfalui évek – életvitel, család c. két tanulmány, amely Ravasz László születésének 125. évfordulójára rendezett konferencia záró előadásai voltak.
E források segítségével kerül bemutatásra a Leányfalura való kiköltözés, a lakóhely, az átszerkesztett társadalom, a diktatúra családban megjelenő formái, életmód-váltás, és e „drámai fejezetek” árnyékában derűs és tartalmas gyermek- és ifjú-korunk.”


Az előadásokon a részvétel ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges.

Mindezek mellett a Ráday Múzeum múzeumpedagógusai A válságok századában című, 11-12. évfolyamos tanulóknak szóló foglalkozással várják a csoportokat, melyen a diákok hanganyagok és filmfelvételek, segítségével, egy tárlatvezetéssel egybekötött beszélgetésben végigkövethetik a legendás református lelkész életútját.

Bejelentkezés a tárlatvezetésekre és múzeumpedagógiai foglalkozásra:
Bencsik Orsolya: radaymuzeum.bencsik@gmail.com Telefon: 76/486-226

forrás:
Dr. Fogarasi Zsuzsa