2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
0°C
Felhős / 1°C
h / 0°C
k / -1°C
Agrár
Czabarka János | 2017-10-06 08:48:05

Prioritások a mezőgazdasági támogatásokban

A Vidékfejlesztési Programban (VP) főként olyan innovatív elképzelések megvalósítását támogatjuk, amelyek a munkahely-teremtést állítják középpontba. Az elmúlt időszakban felgyorsult a VP-pályázatok elbírálása. Kulcsfontosságú most, hogy a kis- és közepes gazdaságok, a családi gazdaságok versenyképességét, jövedelmezőségét növeljük - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese Szarvason.

Prioritások a mezőgazdasági támogatásokban

A Vidékfejlesztési Programban nagy hangsúlyt kap a fiatal gazdák indulásának és a rövid ellátási láncok kiépítésének és megerősítésének támogatása - emelte ki Nagy István.

A magyar mezőgazdaság éves kibocsátása 2600 milliárd forint körül van. 2020-ig a mezőgazdaságra és vidékfejlesztésre rendelkezésre álló forrásból csaknem ekkora összeg, mintegy 2400 milliárd forint jut közvetlenül az agrárium fejlesztésére. A fennmaradó, mintegy 1300-1350 milliárd forintot a Vidékfejlesztési Program finanszírozására használjuk fel – jelentette ki.

Nagy István hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban felgyorsult a VP-pályázatok elbírálása, célegyenesbe fordult a Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban (ÉLIP), valamint a Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítése elnevezésű pályázat is. Az eddigi tapasztalatok alapján várhatóan mindkét felhívásra elegendő lesz a meghirdetett keret – tette hozzá.

A miniszterhelyettes kulcsfontosságúnak nevezte a hazai agrár- és élelmiszer-gazdaságban működő vállalkozások technológiai fejlesztését, a kis- és közepes gazdaságok, családi gazdaságok versenyképességének növelését és jövedelmezőségük javítását. Arról is szólt, hogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy a világban komoly érdeklődés mutatkozik a kiváló magyar agrár- és élelmiszeripari termékek iránt.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium