2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-3°C
-5°C
Felhős / -3°C
h / -5°C
k / -5°C
Közélet és Művelődés
Égető Réka | 2017-11-08 16:44:20

Pozitív irányba változott a Németh László-kép

Ma már nem lehet Németh Lászlót szélsőséges véleményekkel ellehetetleníteni – derült ki szerdán, a hódmezővásárhelyi Emlékpontban rendezett konferencián.

Pozitív irányba változott a Németh László-kép

Harminc évvel ezelőtt jött létre Hódmezővásárhelyen Király István elnökösködése alatt a Németh László Társaság, amelynek legfontosabb célja, hogy az író szellemi örökségét ápolják, megőrizzék a jövő generációi számára. Legnagyobb érdemük abban áll, hogy a különféle rendezvényeknek, kiadványoknak köszönhetően közelebb vitték az olvasókhoz Németh Lászlót, illetve a személye körül is tisztáztak számos dolgot.

Pozitív irányba változott a Németh László-kép

Dr. Monostori Imre

Arra a kérdésre, hogy helyére került-e már Németh László életműve, Dr. Monostori Imre irodalomtörténész így reagált: „Ezt nehéz megmondani, mert nem tudjuk azt, hogy jelent az, hogy helyére került. De abban egészen biztos vagyok, hogy pozitív irányban változott meg a Németh László-kép. Ma már nem lehet Németh Lászlót szélsőséges véleményekkel ellehetetleníteni. Egyre több értéke tárul fel, hiszen megjelentek most már hiteles szöveggel az összes művei. Nagyon sokáig nem jelenhettek meg ilyen-olyan okokból a szocialista kultúrpolitika idején. Ebben nagyon sokat segített a Németh László Társaság, kiemelve Király Istvánt, Grezsa Ferencet, és a család is nagyon sokat segített ebben” – fogalmazott dr. Monostori Imre. Majd hozzátette: „Az érdeklődő emberek fejében helyén van Németh László. Akik meg nem érdeklődőek, azoknak más sincs a helyén. Németh László irodalomtörténeti rangja a szakmában már abszolút a helyén van. A legnagyobbak között jegyzi mindenki. Az olvasók is. Például az Égető Eszter a legkedvesebb olvasmánya a könyvtárlátogatóknak. A másik pedig az Anna Karenina. Azt pedig Németh László fordította.”

Pozitív irányba változott a Németh László-kép

A konferencián, amelyet Dr. Füzi László irodalomtörténész, a Németh László Társaság elnöke vezetett le, dr. Monostori Imre (Németh László szövegváltozatai, átírásai) és Mórocz Gábor irodalomtörténész, a Magyar Napló szerkesztője (Király István Németh László-képének változásai) mellett előadást tartott Kovács Imre Attila irodalmár, az Emlékpont munkatársa is.

Pozitív irányba változott a Németh László-kép

Kovács Imre Attila

Kovás Imre Attila a gondolkodó Németh Lászlóval foglalkozott, és hangsúlyozta, hogy társadalmi problémákra adott válaszai ma is megszívelendőek lehetnek, épp ezért fontos lenne, hogy minél több művét olvassuk.

ÉR.