2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Eső / 1°C
h / -0°C
k / 1°C
Agrár
Czabarka János | 2017-09-11 07:54:31

Péntekig lehet befizetni a hozzájárulást

A Magyar Államkincstárfelhívja a kárenyhítési kockázatközösségben tag mezőgazdasági termelők figyelmét arra, hogy 2017. szeptember 15. napjáig van lehetőség a 2017. évi kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének jogszerű teljesítésére.Az idei évtől kezdve lényegesen könnyebben teljesülnek a kárenyhítő juttatás igénybevételének egyéb feltétele is – tájékoztatott a Magyar Államkincstár.

Péntekig lehet befizetni a hozzájárulást

 

A kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszerzésének. A fizetési kötelezettség részleteiről a Magyar Államkincstár július 15-éig határozatban tájékoztatta az érintetteket. Fontos részletszabály, hogy határidőben történő befizetésnek kizárólag az alábbi, új, 10032000-01220191-51900001 számú Mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezeti alszámlájára, tárgyév szeptember 15-ig jóváírt összeg tekinthető. A befizető felelőssége, hogy az átutalásról a határidőt megelőzően, az átutalás időszükségletét is figyelembe véve a helyes számlaszám megjelölésével intézkedjen.


Azon túlmenően, hogy a kárenyhítési hozzájárulás megfizetése kötelező (tehát a határidőre meg nem fizetett összeg, adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül), azért is különösen érdemes jogszerűen – tehát határidőre, maradéktalanul – megfizetni a kárenyhítési hozzájárulás összegét, mert az idei évtől kezdve lényegesen könnyebben teljesülnek a kárenyhítő juttatás igénybevételének egyéb feltételei. A vonatkozó jogszabályok az érintettek számára kedvezően változtak abban a tekintetben, hogy míg korábban üzemi szinten (tehát a károsodott és a kármentes területeken egybe számítva) kellett 15%-otmeghaladó mértékű hozamérték-csökkenést elszenvedni a kárenyhítő juttatás igénybe vételéhez, mostantól ennek a feltételnek már elég csak a károsodott növénykultúrák vonatkozásában teljesülnie.


Fontos, hogy amennyiben a hozzájárulás összegét a Kincstár a fenti határidőt követően vonja le egy, a gazdálkodó későbbi kifizetéséből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére.  
A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működését meghatározó jogszabályok elérhetők a Magyar Államkincstár honlapján: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu

Forrás: Magyar Államkincstár