2018. január 16. kedd, Gusztáv
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
4°C
Felhős / 2°C
sze / 4°C
cs / 2°C
Reklám
Major Zsuzsanna | 2014-07-31 18:08:21

Óvatosan a használt kütyük vásárlásával

Kihagyhatatlan mobilajánlat használtan? Táblagép másodkézből extrákkal? Monitorok és PC kiegészítők elérhető áron? Esetleg világmárkák termékei online? Manapság nem csak vadiúj árucikkeket szerezhetünk be a világháló segítségével, hanem a használt termékek piaca is rendkívül széles.

Óvatosan a használt kütyük vásárlásával

Elég csak valamelyik apróhirdetési oldalra kattintania, és máris százával jönnek szembe az eladó, jobb, vagy kicsit viseltesebb állapotban levő műszaki cikkek, ruhák, bútorok, háztartási eszközök.

 

De mégis mi alapján válasszon a kínálatból?

Honnan tudhatja, hogy valóban működőképes készülék mellett dönt, és nem rendelkezik a kiszemelt darab semmiféle rejtett hibával? Használt termékek esetében sokszor nincs garancia, így érdemes a megérzések helyett inkább nyitott szemmel járni, és odafigyelni a gyanúsnak tűnő részletekre. A maxapró szakemberei azt javasolják, hogy apróhirdetés kapcsán ne csak a fényképekre hagyatkozzon, hanem tájékozódjon esetleg az eladó korábbi tranzakcióiról, és a kínált terméket is ismerje meg a lehetőségekhez mérten!

Mivel a legjobb telefonok, táblagépek újonnan igencsak sokba kerülhetnek, ezért természetes, hogy sokan érdeklődnek az ilyen termékek iránt használtan. A vásárlás utáni bosszankodást azonban megelőzheti, ha nem csak az esetleges sérüléseket vizsgálja meg a készüléken, hanem meggyőződik arról is, hogy nincs-e beázva az. Erre sajnos nem minden készülék esetében van lehetőség, de tény, hogy vannak olyan típusok, amelyeknél kifejezetten erre szolgáló jelzőt is elhelyeztek a gyártók.

A fülhallgató-bemenetnél, a SIM-kártya tartója mellett, vagy akkumulátor foglalatában találhatóek esetükben olyan indikátorok, melyek elszíneződnek, ha víz éri őket. Az akkumulátor életképességéről házilagos körülmények között sajnos nehéz meggyőződni, így e tekintetben kénytelen lesz bízni az eladóban. Hasznos lehet azonban, ha előre tájékozódik, mennyiért lehet másik aksit beszerezni a vásárolni kívánt készülékhez, és ezt is figyelembe veszi a döntésnél.

Asztali gépekhez, valamint laptopokhoz már viszonylag olcsón hozzájuthatunk, ha a használt termékek között nézelődünk. Ha azonban kicsit régebbit nézett ki magának, akkor azzal érdemes tisztában lennie, hogy esetében a merevlemez már nem biztos, hogy kifogástalan állapotban van. A csere akár 15-25 ezer forintért is lehetséges, s így egy kifejezetten jól működő asztali számítógépet is beszerezhet. Fontos szempont lehet a választásnál az is, hogy az asztali gépnek cserélhetőek az alkatrészei, így ha bele is fut egy nem túl előnyös üzletbe, akkor is javíthat utólag a helyzeten.

Nincs ez azonban így a laptopokkal, ezért közülük kizárólag a márkásakat érdemes választani. Egyébként a laptopoknál nem csak a merevlemez okozhat gondokat, hanem gyakori hibának számít a belső hűtés problémája. Abban az esetben, ha a használat alkalmával nem tapasztal rendellenes búgást, valószínűleg e téren nincs gond a készülékkel. Hasonlóképp célszerű figyelni az aksira, melynek állapotáról már akár félórányi használattal meg lehet győződni.

A nagy számok törvénye alapján jó eséllyel indul az apróhirdetési oldalakon, ha telefont, laptopot, számítógépet vásárolna, ugyanis a választék rendkívül széles. Elsősorban mindenképpen megéri ismerőstől, baráttól vásárolni, hiszen személye jelenti a garanciát arra, hogy nem leszünk átverés áldozatai. Mivel azonban nem mindig akad a környezetben éppen az, amire szükségünk van, így az apróhirdetési oldalak kínálta lehetőségeket használják ki a legtöbben. Ésszerű döntésekkel és alaposan átgondolva a vásárlást, elkerülheti, hogy kellemetlen szájíz maradjon Önben egy-egy használt készülék beszerzése után.