2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Rádió 7 hírei
Szabó Viktor | 2017-10-12 20:18:16

Ötszáz gyerek, ötszáz méter

Hódmezővásárhely is csatlakozott azon kezdeményezéshez, amely a reformáció 500. évfordulója alkalmából október hónapban a kárpát-medencei településekre futva viszi el Luther Márton 95 tételét.

Ötszáz gyerek, ötszáz méter

A ReforMaraton 500 kezdeményezői, Juhos Gábor maratonfutó és Bardos Csaba, az Ikafalvi Református Egyházközség lelkipásztora egy budapesti beszélgetés során ötlötték ki, hogy miképpen szeretnének megemlékezni a reformáció 500. évfordulójáról. A részletek egyeztetése után október elsején indultak a hosszú útra.

Ötszáz gyerek, ötszáz méter

A németországi Wittenbergben jelképesen kiszögezték Luther Márton 95 tételét. Onnan ismét Magyarországra vezetett utuk, a céljuk pedig az, hogy 500 óra alatt a Kárpát-medencébe minél több közösséghez elvigyék a tételeket. A történelmi Magyarország területét bejárva, a megmozdulás végén több mint 8000 kilométer lesz a hátuk mögött.

Ötszáz gyerek, ötszáz méter

Számunkra a határok nem léteznek. Horvátországba már jártunk, Felvidéket is útba ejtettük, most pedig a Vajdaságba tartunk, majd Észak-Magyarországot érintve átmegyünk Kárpátaljára, majd Partium, Erdély és Székelyföld következik.” – mondta el Bardos Csaba.

Ötszáz gyerek, ötszáz méterBardos Csaba

A kezdeményezéshez a felekezetek, érdeklődők maguk csatlakozhattak, ami azt jelenti, hogy a szervezők nem kerestek meg senkit az ötletükkel, interneten meghirdették azt, és várták a jelentkezőket. A Hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközség a legifjabb reformátusokkal, „szőnyis és bethlenes” diákjaival csatlakozott ReforMaratonhoz.

Ötszáz gyerek, ötszáz méter

A futás a Szőnyi Benjamin Református Általános Iskola udvaráról indult. A tanítók és tanítványok végigfutottak a sétáló utcán, a célállomás pedig az Ótemplom volt, ahol kifüggesztették a 95 tételt.

Ötszáz gyerek, ötszáz méter

Napok óta készülünk erre a rendezvényre az iskola falain belül. Nagyon örülök annak, hogy rávehetőek voltunk arra, hogy ne csak 500 métert tegyünk meg, hanem ha kell, kétszerezzük meg ezt a távot. Örömmel vállalunk többet is ha kell, ugyanis én hiszek abban a jézusi tanításban, miszerint: „Ha valaki egy mérföld útra kényszerít, menj el vele kettőre.” Az első mérföld az a kérés teljesítése, a második pedig az az adomány, amit én, mi teszünk hozzá.” – nyilatkozta Gilicze Judit, a Szőnyi Benjamin Református Általános Iskola igazgató helyettese.

Ötszáz gyerek, ötszáz méterGilicze Judit

A diákok a futás után egy élő flashmobbal is készültek, a magasból jól látható 500-ast formáltak meg.

Ötszáz gyerek, ötszáz méter

 

Sz.Viktor