2018. január 19. péntek, Sára
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
2°C
Köd / 4°C
szo / 2°C
v / 1°C
Sport
Megyeri József | 2017-02-06 06:55:15

Ötödször bajnok a Patriots

A New England Patriots nyerte meg a LI. Super Bowlt, az észak-amerikai profi amerikaifutball-bajnokság 2016-os szezonjának nagydöntőjét, miután drámai feltámadást követően hosszabbításban 34–28-ra legyőzte az Atlanta Falconst, amely a harmadik negyedben még 28–3-ra vezetett.

Majdnem új bajnokot avattunk magyar idő szerint hétfő hajnalban. Az Atlanta Falcons szinte végig sima mérkőzést játszott a New England ellen, hogy aztán mégis szorossá tegye a találkozót és végül el is veszítse. De fordítsuk meg: a Patriots minden idők legnagyobb feltámadásával fennállása ötödik bajnoki címét szerezte meg.

Nem indult túl látványosan! Az első negyedben gyakorlatilag mindössze annyi érdekes történt, hogy gyors egymásutánban kétszer sackelték Tom Bradyt. Pedig egy egészen ígéretes Devonta Freeman-futással kezdődött a találkozó, a Falcons játékosa a félpályáig cipelte a labdát, de ezután mégsem a mérkőzés, a meccs felvezetésének felidézése jelentett látvnyt.

Az meg amolyan amerikai volt: természetesen végig titokban tartották, hogy ki segédkezik majd az érmefeldobásnál. Az USA egyik kedvenc elnöke, idősebb George Bush érkezett kerekes székben a pályára – vastaps közepette.

Ötödször bajnok a Patriots

Az első negyed után, a védelmek 15 percét követően aztán előkerült Julio Jones is, aki egy félpályás labdaszerzés után két szép elkapásával máris TD-zóna közelébe juttatta övéit. Bill Belichick, a Pats legendás edzője ezután nagyjából olyan arccal könyvelt a papírjára, mintha most döbbent volna rá, hogy arra a bizonyos 11-esre figyelni kell. Persze csak viccelünk, a szakember nyilván tökéletesen tudta, hogy különös figyelmet kell szentelni kell az alapszakaszban 1409 yardot összekaparó sztárelkapóra. Figyeltek is utána, így azonban a 24-es, nevezetesen Freeman gyalogolhatott be a célterületre.

A Pats támadójátékának motorját pedig csak nem sikerült berúgni. Bár a New England visszafogottan szokta kezdeni a Super Bowlokat, kielemzi az ellenfél játékát, azért az nem esett jól a Hazafiaknak, hogy Austin Hooper újabb touchdownt szerzett az Atlantának.

A nagyszünet előtt a sárga zászló volt a legjobb játékosa a Patriotsnak, Bradyék gyakorlatilag csak büntetéssel tudtak előre haladni. Aztán jött egy pontos Brady-passz – az ellenfélnek. Robert Alford pedig 82 yardot cipelte vissza a labdát TD-re. Ez volt a második leghosszabb eladott labda utáni TD a Super Bowlok történetében.

A nagyszünetben 21–3-ra vezetett a Falcons, és jöhetett a nap fénypontja, Lady Gaga fellépése. Általában megszokhattuk, hogy még a legnagyobb pop/rock legendák is belesülnek a fellépésbe vagy legalábbis a hang általában nem jön át a képernyőkön keresztül. Most viszont a szőke énekesnő kiváló showműsort rittyentett, rendesen lehetett hallani, a korábbi slágerei ültek ezúttal is. A fanyalgók azonban valószínűleg egy váratlan „fordulatot" azért hiányoltak a műsorból – mert az bizony nem volt.

Aztán a második félidő elején a Pats utolsó esélyét is úgy tűnt, a Falcons ragadta meg. Legalábbis abból a szempontból mindenképpen, hogy Tevin Coleman touchdownjával tovább növelte előnyét. Rendkívül simának tűnt ekkor a találkozó Az Atlanta szinte tökéletesen játszott, a Patriots ettől nagyon távol volt.

Hogy ne forduljon totális unalomba a mérkőzés, hogy az előre bekészített csirkeszárnyaknak a fele ne végezze a kukában, arról gondoskodott a New England, de James White touchdownja után sem került még kedvező helyzetbe.

És jött a fordulópont...

Nyolc és fél perccel a vége előtt még kényelmes helyzetben volt a mérkőzést addig teljes kontroll alatt tartó Falcons. Ekkor azonban labdát szerzett a Patriots, ami után nem sokkal Danny Amendola touchdownjával és egy sikeres kétpontos kísérlettel nyolc pontra jött fel a négyszeres bajnok.

És persze hogy egyenlített a Patriots? Egy olyan drive-val, amelyben Edelman három ember között, az ellenfél lábait is „használva", amolyan David Tyree-s elkapással segítette csapatát, és amelynek végén James White vitte be a labdát a végzónába.

Ötödször bajnok a Patriots

Minden idők legnagyobb feltámadásával a Pats kiharcolta a hosszabbítást.

Ott pedig már nem volt kegyelem. A szerencse is Bradyéknek kedvezett, bár ebben a lélektani előnyben még nagy valószínűséggel fordított helyzetben s győztek volna. Így viszont „elég volt" egy tökéletes drive, amit Tom Brady le is vezényelt. Ő ezekben a helyzetekben le is szokta.

Jame White TD-je a döntő végét jelentette. Brady 466 yardot passzolt, ennyit még senki sem a Super Bowlok történetében. Természetesen ő lett az MVP, és az ötödik gyűrűjét is megkapja.

Ötödször bajnok a Patriots

SUPER BOWL LI

Atlanta Falcons (13–5)–New England Patriots (16–2) 28–34 (0–0, 21–3, 7–6, 0–19, 0–6)

Forrás és fotók: nemzetisport.hu