2018. január 20. szombat, Sebestyén
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
1°C
Tiszta / 1°C
v / 1°C
h / 0°C
Önkormányzatok hírei
Szabó Viktor | 2017-10-05 20:15:01

Összefogásban az erő, Öreg-Kishomokon is

Öreg-Kishomokon tartott lakossági fórumot Benkő Zsolt önkormányzati képviselő és Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere. A fejlesztések ismertetése után a lakók panaszkodtak a közvilágítás, illetve a csatornahálózat hiányára is.

A fórum elején a politikusok ismertették az egybegyűltekkel az elmúlt időszak fejlesztéseit. Benkő Zsolt elmondta, hogy ha van egy lakó környezet, és az ott élők meg szeretnének valósítani valamit, akkor össze tudnak fogni. Így volt ez a tram-train megállóval kapcsolatban is. Mint ismeretes, a kishomokiak több száz aláírást gyűjtöttek össze, hiszen azt szeretnék, hogy a villanyvasút megálljon a településrészen.

Összefogásban az erő, Öreg-Kishomokon is

A képviselő megemlítette, hogy hamarosanmegkezdődik az kishomoki kerékpárút felújítása. A program 130 millió forintba fog kerülni.

Az itt lakók már évek óta kérik az önkormányzatot, hogy szerezzen forrást a kerékpárút felújítására. Ez az idén meg fog történni. Októberben megkezdik a kivitelezést, és december elejére le kell, hogy zárják.” – mondta el Benkő Zsolt.

Összefogásban az erő, Öreg-Kishomokon isBenkő Zsolt

Szó esett a kerékpárút mellett lévő közvilágításról is. Az elöljárók elmondták, hogy a napelemes megoldás nem jött össze, hiszen vagy ellopják, vagy tönkremennek, így ezeknek nincs értelmük.

A hangelnyelő fal mögötti terület is szóba került. Az ott lévő fák, bokrok belógtak a település felőli oldalán húzódó keskeny útra, így nem lehetett félrehúzódni, és normálisan közlekedni rajta. Szerencsére megtörtént a fák, bokrok metszése, így ez a probléma is megoldódott. Az útra lógó faágak Öreg-Kishomok belterületén is problémát okoznak. A kereszteződést nem lehet belátni, illetve az autók nem férnek el tőlük. Márciusban Benkő Zsolt kérte a közterület felügyelet munkatársait, hogy szólítsák fel a lakosokat, hogy tegyék rendbe a kerteket az ott lakók. Vannak még problémás, elhanyagolt telket, akiknek a tulajdonosait próbálják felszólítani, hogy tartsák rendben a portájukat.

Összefogásban az erő, Öreg-Kishomokon is

Hegedűs Zoltán alpolgármester is szólt tram-train ügyben. Elmondta, hogy az aláírásgyűjtés kapcsán két dologban lett biztos. Az egyik, hogy Hódmezővásárhelyen a demokrácia működik, és az emberek elmerik mondani a véleményüket. A másik dolog pedig az, hogy a kishomoki polgárok szerint szükség van a villanyvasútra, ugyanis szeretnék, hogy megálljon előttük is.

Hogy ne jöjjek üres kézzel, a NIF-et megkerestük, és azt a felvilágosítást kaptuk, hogy kérnek 3-4 hetet, ugyanis ez nagyon komoly műszaki kérdés, és a szakembereknek et át kell beszélni. Ez a közlekedési eszköz az egyik legbiztonságosabb, és nagyon komoly biztonságtechnikával rendelkezik, és az emberek biztonsága a legfontosabb. Nagyon várom magam is, hogy mi lesz ennek az ügynek a vége.” – mondta el Hegedűs Zoltán.

Összefogásban az erő, Öreg-Kishomokon isHegedűs Zoltán

Az alpolgármester az elkerülő útról is beszélt. Az út elkészültével az áthaladó forgalom jelentősen csökkeni fog, így a zaj- és levegőszennyezés nagyban vissza fog szorulni.

A lakóknak sem kellett magukban tartaniuk a kérdéseiket, panaszaikat. Az egyik megjelent egy közösségi ház építését szorgalmazta, hogy a környéken lakók össze tudjanak ülni, illetve rendezvényeket is lehetne tartani a klubhelységben. Hegedűs Zoltán kifejtette, hogy igaz, hogy fejlődik a település, az elmúlt időszakban bevezették az áramot, a gázt, újulnak az utak, és ha egy ilyen közösségi házra igény van, akkor érdemes elgondolkozni a felvetésen. Még akár úgy is, mint ahogy régen oldották meg ezt a problémát a lakók: összedobták az olvasókör megépítésére az összeget.

Összefogásban az erő, Öreg-Kishomokon isEgy közösségi ház megépítésére is érkezett javaslat

Rakasz Jánosné a zajvédő fal melletti szervizútra panaszkodott. Igaz, az önkormányzat kivágatta a gazt, de a fákat is. A lakó szerint szükség van fákra, csak fel kéne nyírni azokat, hogy a közlekedést ugyan ne zavarja, de nyáron árnyékot adjanak. Benkő Zsolt válaszában elmondta, hogy megértették a kérést, a továbbiakban a fákat meghagyják, és csak az alattuk kinőtt, nem kívánatos gazt fogják kiirtani.

Összefogásban az erő, Öreg-Kishomokon isRakasz Jánosné

Arra is érkezett panasz, hogy Öreg-Kishomokon nincs csatornahálózat. Hegedűs Zoltán és Benkő Zsolt kifejtette, hogy Új-Kishomokon és a külterületeken a csatornák fejlesztése pályázat útján valósult meg. Öreg-Kishomokon nincs elég ingatlan, így a pályázat elbukott. Ha ennek ellenére pályázati pénzből mégis megépítették volna, akkor meg lett volna az esélye, hogy vissza kell fizetni a teljes fejlesztés bekerülési költségét, hiszen Brüsszelből szoktak járni ellenőrizni, hogy ténylegesen arra lett-e fordítva a pályázati pénz, amire azt kiírták.

Összefogásban az erő, Öreg-Kishomokon is

A közvilágítás témája is szóba került. A Hegyi utcán vannak ugyan olyan részek, hol van, és működnek is a villanytestek, de hosszú szakaszon nincs kiépítve a közvilágítás. Az esetet megvizsgálják, és ha lesz rá lehetőség, orvosolják a problémát.

Összefogásban az erő, Öreg-Kishomokon is

 

Sz.Viktor