2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Felhős / 1°C
k / -2°C
sze / -2°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-10-06 18:56:25

Ősi hangszer bűvölte el a közönséget

Az Országos Könyvtári Napok keretein belül szervezték meg a Németh László Városi Könyvtárban pénteken késő délután azt a koncertet, amelynek során egy igen különleges ősi hangszer, a doromb varázsolta el a közönséget.

Ősi hangszer bűvölte el a közönséget

Egyedi hangzásvilág, némi misztikum és varázslatos dallamok alkották az Révülés Doromb Trió játékát pénteken késő délután a könyvtár olvasótermében. Már az első pillanatban, amikor a 3 zenekari tag - Juhász István, Kardos József Ágyúgolyó, Balog Krisztián - megszólaltatta az ázsiai ősi hangszert, a dorombot, egyfajta energikus légkör alakult ki a teremben, a lágy, de ütmes dallam balzsam volt a füleknek.

Ősi hangszer bűvölte el a közönséget

A doromb pengetéssel és fúvással megszólaltatott egyszerű hangszer. Egy keretből és az arra rögzített rugalmas nyelvből áll, melynek anyaga legtöbbször acél, némely változata bambuszból vagy más rugalmas anyagból készül. Ez azonban csak a technikai leírása a hangszernek, maga a hangzás, és az élmény, amelyet nyújt talán nem is írható le. Zene a léleknek, a fülnek.

Ősi hangszer bűvölte el a közönséget Balog Krisztián

"Egy élethelyzetben találkoztam először a dorombbal, akkor már tudtam, hogy István dorombon játszik. Felkerestem őt, gyakorlatilag én voltam az első tanítványa. Akkoriban a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban tartott doromb szakkört, illetve foglalkozást. Először, körülbelül 3 évvel ezelőtt ketten alkottuk a felállást. Már akkor láttuk és éreztük, hogy az a különleges hangzásvilág, amelyet ez az ősi hangszer produkál, tetszik az embereknek. Később csatlakozott hozzánk Jocó is" - mesélte a kezdetekkel kapcsolatban Balog Krisztián.

Ősi hangszer bűvölte el a közönséget Juhász István

Juhász István, zenei repertoárjukkal kapcsolatban kiemelte, az előadott dalok fele gyakorlatilag improvizáció. "A feldolgozásainknak megközelítőleg a fele az, amelyet ismer a közönség, a többi a mi improvizációnk, utóbbi a saját gondolatvilágunkat és dallamvilágunkat képviseli. Nem szoktunk különösebben próbálni, adott egy váz, és arra építkezünk. Alapvetően az ázsiai népzenéből építkezünk, maga a doromb is ázsiai" - mondta István. Krisztián a csapatra jellemző improvizációval kapcsolatban még megemlítette, amikor el kezdenek egy koncertet,általában ostorral, mécsessel és füstölővel indítanak. Ez szakrális jelleget ad, megteremt számukra egy olyan energiaburkot, amelyben kizárják a hétköznapokat és így képesek azt az energiát átadni a közönségnek, amelyre a jelenlévőknek szükségük van.

Ősi hangszer bűvölte el a közönséget Kardos József

A Révülés Dorom Trió különleges és egyedi hangzásvilágával legközelebb október 28-án találkozhatnak az érdeklődők a Károlyi Házban, az Őszi Népzenei Fesztiválon, ahol a doromb mellett többek között dudás, kobzos, és furulya is.

A pénteki előadás egy részletéből:

Ősi hangszer bűvölte el a közönséget

Ács Helga