2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-05-18 20:30:25

Orosháza, és orosháziak az I. világháborúban

Rendhagyó történelem órával egybekötött könyvbemutató volt máj. 18-án délután 5-kor az Emlékpontban. „Az Orosháza és orosháziak az első világháborúban 1914-1918” című kötetet tavaly novemberben mutatták be. A hiánypótló, és fontos helytörténeti értékkel bíró könyv, az első világháború orosházi vonatkozásait foglalja össze.

Orosháza, és orosháziak az I. világháborúban

A könyv kiadásával a Centenáriumi Emlékbizottság legfőbb célja az volt, hogy a méltatlanul elfeledett első világháborús orosházi hősöknek, áldozatoknak, résztvevőknek olyan emléket állítsanak, ami hiteles, tudományos jellegű, de egyben ismeretterjesztő is.

Orosháza, és orosháziak az I. világháborúban

Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze a bemutató elején elmondta miről is olvashat, aki belelapoz a könyvbe. Megtudhattuk tőle, hogy 1914-ben Békés megyéből összesen 35000 hadköteles férfit, a lakosság 10%-át sorozták be. Hozzáfűzte, ha az első világháborúba induló katonákról szeretnénk többet megtudni, akkor elsősorban az otthoni környezetüket kell megnézni, és a háború előtti mindennapjaikról kell képet alkotni.  Ezért is különleges „Az Orosháza és orosháziak az első világháborúban 1914-1918” című kiadvány, mivel ezt a témakört próbálja hiánytalanul körbejárni.

Orosháza, és orosháziak az I. világháborúban

Az Emlékpont előadóként Ugrai Gábort a könyv egyik társszerzőjét hívta meg a könyv bemutatóra. A békéscsabai történelem tanár, egy vetítéssel egybekötött előadás során mutatta be azt a témát, amivel a kötetben is foglalkozott: Orosháza, és orosháziak a háborúban.

Orosháza, és orosháziak az I. világháborúban

Az orosházi férfiak, csak úgy, mint a hódmezővásárhelyiek, nagyrészt a 101-es gyalogezredben szolgáltak. A déli-, majd a keleti fronton harcoltak, de az olasz front szörnyűségeiből is kivették a részüket. Olaszországban azért is volt rendkívül nehéz a hadtest dolga, mert az alföldi pusztákon nevelkedett katonákat a 2500 méteres tengerszint feletti magasság mellett, a sziklás környezetben nehezen kialakítható lövészárkok elkészítése is megviselte. Ugrai Gábor megemlítette még, hogy Hódmezővásárhely és Orosháza környékéről nem csak férfiakat, hanem lovakat is nagy számban kebelezett be az I. világháborús hadigépezet.

Orosháza, és orosháziak az I. világháborúban

Az előadás során szó volt arról is, hogyan érintette I. világháború azokat, akik itthon maradtak. A levelezésekből például kiderült, hogy a nőknek valószínűleg a háború előtt nem volt szüksége arra, hogy írjanak. Ezért sokkal gyakrabban fordulnak elő helyesírási hibák a leveleikben. Hozzáfűzte: az I. világháború idején jelentek meg a nők pedagógusként Orosházán először. Megtudhatta a közönség azt is, hogyan szerettek volna az orosz hadifoglyokkal elmenekülni a helyi asszonyok, mivel férfihiány alakult ki a környéken.

Orosháza, és orosháziak az I. világháborúban

A könyvben rengeteg korabeli fotó, a hősi halottak nevei, történelmi visszatekintés és levelezések a frontról találhatóak. Ezek is szerepelnek a tavaly novemberben megjelent 430 oldalas könyvben, amit az első világháború 100. évfordulójára adtak ki.

Orosháza, és orosháziak az I. világháborúban

A kötet nyolc helyi kutató közös munkájának eredményeként pályázati pénzből készült el. Ezért a könyvet nem lehet megvásárolni. Így az érdeklődők az orosházi könyvtárban vagy az Emlékpontban tudják megtekinteni.

Orosháza, és orosháziak az I. világháborúban

n.j.