2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-1°C
Felhős / 1°C
k / -1°C
sze / -2°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-12-05 20:04:29

Orgonajáték hangolta a lelkünket adventre

Rákász Gergely koncertorgonista varázsolta el különleges játékával kedden kora este a hódmezővásárhelyi Református Ótemplomban a közönséget. Lendületesség, a zenetörténet izgalmas történetei, és csodálatos orgonajáték jellemezte karácsonyi lemezbemutatóját.

Orgonajáték hangolta a lelkünket adventre

A művész előző karácsonyi lemeze 2005-ben jelent meg, 5 kiadást ért meg és rendre hamar elkapkodták a polcokról.

„Talán a legsikeresebb lemezem volt a 2005-ös. A csapatomtól a mostani lemez elkészülte előtt azt kértem, legyenek türelemmel, ne nézzék, mennyi költséggel és idővel jár az új album megalkotása, hadd csináljam. Művészként nehéz a szembenézés azzal, hogy mást tudok ma és más tudtam 12 évvel ezelőtt. Ez az élet rendje, természetes folyamat, de csak derűvel lehet feldolgozni, hogy ma már jobban tud csinálni valamit az ember, mint évekkel ezelőtt. A korábbi, 2005-ös lemez egy részét újra felvettük, más művekkel egészítettük ki, amelyek akár a mostani albumhoz, akár az ünnepkörhöz jobban kapcsolódnak. Szeretnénk a legjobbat adni. Kalandozunk 300 év karácsonyában, felcsendül a Jöjjetek hívek átirata, de jelen lesz a koncerten Csajkovszkij és Bach is többek között” – mondta Rákász Gergely koncertorgonista.

Orgonajáték hangolta a lelkünket adventre

A kedd esti lemezbemutatón a már megszokott, de még mindig egyedinek számító "rákászos" stílusban zajlott a koncert. A művész ugyanis rendre bevonja az előadásba a közönséget, zenetörténeti érdekességekkel vezeti fel egy-egy művét, így nem csak a lélek és a fülek telnek meg csodálatos hangokkal, hanem a tudása is bővül a jelenlévőknek.

Orgonajáték hangolta a lelkünket adventre

Egy-egy felvezetőjéből megtudhattuk többek között, hogy Pachelbel Ünnepi kánonját olyan gyakran koppintották, hogy a német mestert a popzene nem hivatalos keresztapjának is nevezik, és, hogy a leghíresebb tolvaj mégis a 10 éves Bach volt, aki bátyjától csente el a kéziratot és holdfénynél másolta le azt.

Orgonajáték hangolta a lelkünket adventre

A koncerten a már említett zeneszerzők mellett Liszt Ferenc, Arcadelt - Ave Maria átiratával egyszerre utazhattunk a romantika és a Cinquecento reneszánsz világába.

Orgonajáték hangolta a lelkünket adventre

A lemezbemutató most is teltházas érdeklődés mellett zajlott, a lendületes orgonajáték, a lágy dallamok bizonyára minden néző lelkében nyomot hagytak, akik ennek a nem mindennapi élménynek egy kis szeletét talán magukkal viszik az adventi várakozás szintén egyedi időszakába.

Ács Helga