2018. január 19. péntek, Sára
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
2°C
Köd / 4°C
szo / 2°C
v / 1°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-10-09 22:08:45

Októberben a látás van fókuszban

Október a látás hónapja. A 2005-ben indult kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a látásvizsgálat fontosságára – erről beszélgettünk Móritzné Dajka Judittal, a Móritz Optika üzletvezetőjével, Épkézláb című magazinunkban.

Októberben a látás van fókuszban

Becslések szerint hazánkban mintegy másfélmillió olyan ember él, aki még soha nem vett részt látásvizsgálaton. Pedig szemünk világával sokkal többet kellene foglalkoznunk. Sokan azt gondolják, hogy a látásvizsgálat csupán annyiból áll, hogy ellenőrzi a szemorvos, vagy az optometrista, hogy van-e szükségünk szemüvegre. De ennél sokkal többről van szó. Ezzel a szűrővizsgálattal akár olyan komoly betegségeket is fel lehet fedezni, amelyek esetenként vakságot is okozhatnak. Például a zöldhályog, szürkehályog, makula degeneráció is időben fölfedezhető. Ha megvan a diagnózis, a látásromlás akár meg is állítható.

Tapasztalat, hogy sokan csak akkor mennek el szemvizsgálatra, amikor már nem tudják elvégezni a munkájukat, vagy nem tudnak például autót vezetni. Pedig egy egészséges embernek kétévente kellene szemvizsgálaton részt vennie, azonban cukorbetegség vagy magas vérnyomás esetén, évente ajánlott a szemfenék vizsgálatot elvégeztetni. Ha pedig hirtelen látásromlást tapasztalunk – legyen szó akár átmeneti látásromlásról – azonnal forduljuk orvoshoz, ne várjunk másnapig, vagy jövő hétig, mert olyan probléma is állhat a háttérben, amin egy bizonyos idő után már nem lehet segíteni.

A gyerekeknél is hasznos a látásvizsgálat – bár kötelező szűrés esetükben sincs, 3 éves kor körül, és iskolába kerülés előtt ajánlott ellenőriztetni a látásukat. A gyerekek vizsgálatát, 14 éves kor alatt csak szakorvos végezheti, a Móritz Optikában dr. Remák Anna látja el ezt a feladatot. 14 éves kor fölött azonban optometristák is vizsgálhatnak.

Októberben a látás van fókuszban

A látásvizsgálat teljesen fájdalommentes, több lépcsőből áll. Az első lépés a komputeres vizsgálat: a számítógép kimutatja a szem teljes töréshibáját, illetve szemnyomást is mér. Ezt követi egy ellenőrző vizsgálat, amikor letesztelik a komputer által meghatározott eredményt. Ez a része a vizsgálatnak mit sem változott az évek során: számokat, betűket olvasunk le a falra függesztett tábláról, miközben a vizsgálatot végző szemész vagy optometrista, lencséket cserélget a szemünk előtt, tesztelvén, hogy melyikkel látunk élesebben.

Amennyiben a vizsgálat alapján szükség van szemüvegre, azt el is készíttethetjük a Móritz Optikában. Sőt, ha multifokális lencsét szeretnénk, lehetőség van egy speciális szerkezettel pontosítani a paramétereket, hogy a szemüveg illesztése a lehető legkényelmesebb, egészen személyre szabott legyen.

Októberben, a látás hónapjában sok-sok akcióval várja Önöket a Móritz Optika, Hódmezővásárhelyen, a Deák Ferenc utca 2. szám alatt, a Múzeum mögött. Az üzlet nyitva tartása: hétköznapokon 9-17:30-ig, szombaton 9-től délig. Látásvizsgálatra érdemes előzetesen telefonon bejelentkezni: 62/534-640. Az üzletet az interneten a www.moritzoptika.latasszakerto.hu címen találják meg, de érdemes a facebookon is követni, hogy az aktuális akciókról is értesüljünk. Októberben minden szemüvegkeretet akciós áron kínálnak. A multifokális lencsék közül a Varilux X Series lencsékre vonatkozó akció: a régi szemüveget 30.000 Ft értékben beszámítják. Az üzletben nem csak lencséket, szemüvegkereteket szerezhetünk be, de akár napszemüveget is választhatunk – jelenleg ezekre is van akció, emellett kontaktlencséket, ápoló szereket, szemüveg kiegészítőket is forgalmaznak.

Kiskata