2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
0°C
Felhős / 1°C
h / 0°C
k / -1°C
Agrár
Soós Kata | 2017-10-09 05:34:50

Október 16-tól kezdődik az előlegfizetés

Minden eddiginél nagyobb, 208 milliárd forint támogatási előleget utal ki a Magyar Államkincstár.2017-ben az Európai Bizottság a kifizethető támogatási előleget az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap (EMGA) esetében maximum 70, míg az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapnál (EMVA) maximum 85 százalékban állapította meg – jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium.

Október 16-tól kezdődik az előlegfizetés

A támogatások kifizetésénél a szeptember 30-i euró-árfolyamot veszik figyelembe, ami 310,67 forint, és ez mintegy 70 ezer forintos területalapú támogatást tesz lehetővé hektáronként. A közvetlen támogatásoknál a kifizetési előleg az idén várhatóan 208 milliárd forint lesz, szemben a 2015-ös 122 milliárd és a 2016-os 194 milliárd forinttal.

Az Európai Bizottság Magyarország kérésére tette lehetővé a korábbinál magasabb mértékű előlegfizetést.

A gazdák a Vidékfejlesztési Programon belül is nagyarányú előlegfizetésre számíthatnak –hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára –, például az agrár-környezetgazdálkodási és az ökogazdálkodást segítő programoknál.

A beruházási típusú támogatásoknál is megkezdődik az előlegifizetés, többek között a trágyatárolók építésére és a településképet meghatározó épületek felújítására.

Detre Miklós, a Magyar Államkincstár igazgatója elmondta, hogy az előlegfizetés az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan október 16-án kezdődik és a tervezett ütem szerint zajlik. Az érintett gazdálkodók az ügyfél-tájékoztatási rendszer segítségével nyomon követhetik az utalások aktuális állását. Tájékoztatott arról is, hogy a Magyar Államkincstár a végleges kifizető ügynökségi akkreditációt várhatóan még októberben megkapja. Ennek egyik leglényegesebb feltétele teljesült; az ISO 27001 tanúsítványt megkapta a Magyar Államkincstár.

A pályázati források minél nagyobb összegű és időben történő kézhezvételét jelentősen segítette a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) kezdeményezésével létrejött szakmai munkacsoport – közölte Jakab István, a szervezet elnöke. Hozzátette: a MAGOSZ javaslatára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkacsoport létrehozását kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Államkincstár (MÁK) részvételével, a szakmai együttműködés nyomán több gazdálkodói igénynek is eleget tudtak tenni.

Forrás: Magyar Államkincstár