2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
4°C
Tiszta / 2°C
p / 4°C
szo / 1°C
Gazdaság és Politika
Kutasi Roland | 2017-11-13 19:24:38

Oktatás, egészségügy, emberi méltóság

Az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén az azonnali kérdések és válaszok órájában öt képviselő kérdésre is Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt. Szó volt egészségühyről, oktatásról, az offhore cégekről, az emberi méltóság sérthetetlenségéről, a magyar gazdaságról és a politikusok családtagjait a politikai színtéren érő támadásokról is.

 

Oktatás, egészségügy, emberi méltóság

Egységes struktúrában az egészségügy és az oktatás

A kormányzat az elmúlt időszakban a korábbi, széttöredezett struktúra helyett egységes fenntartói szerkezetet vezetett me a hazai egészségügy és az oktatás területén – jelentette ki Lázár János a Parlament hétfői, plenáris ülésén azonnali kérdésre válaszolva. A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett: a korábbi, önkormányzati fenntartás helyett állami irányítás alá kerültek az iskolák és kórházak, amely megszüntette azt a korábbi helyzetet, hogy a szerencsésebb, gazdagabb önkormányzatok területén élők hamarabb jutottak gyógyuláshoz, mint más települések lakói.

A miniszter arra is emlékeztetett: a szocialista párt korábbi programjaiban rendszeresen az oktatás és egészségügy problémájaként jelent meg az egységes fenntartói rendszer hiánya. A kialakított, új rendszer előnye a beszerzéseknél is jelentkezik – tette hozzá Lázár János -, hiszen a beszállítók versenyre kényszerültek, így a magyar polgárok befizetéseiből működő egészségbiztosító előnyösebb helyzetbe került.

Oktatás, egészségügy, emberi méltóság

Az offshore-cégek kiszorultak a közpénzek közeléből

A 2010 óta elfogadott szabályok a közpénzek közeléből kiszorította az offshore-hátterű cégeket – jelentette ki azonnali kérdésre válaszolva Lázár János, emlékeztetve, hogy a korábbi szabályozás a közpénzekkel az offshore hálózatokat táplálták, az akkori politikai kurzus rendszere külföldre terelte a Magyarországon megtermelt javakat.

A Fidesz kormány ezt szüntette meg, amikor az Alaptörvényben tette kötelezővé az átláthatóság elvét. Uniós támogatáshoz csak az a 44 ezer cég juthatott, aki vállalta, hogy nincs offshore háttere. A gazdaságnak nemcsak az offshore-cégek kiszorítása az érdeke, hanem az is, hogy a vállalkozókan ne kelljen elvinnük a pénzüket az országból, hanem az adó-amnesztiával élő, korábbi offshore cégeket is sikerült az adózó cégek sorába becsatornázni.

A jelen szabályok szerint a magyar állam csak átlátható hátterű vállalkozásokkal köthet szerződést, s bár néhány esetben derült fény anomáliára, az mégsem hasonlítható össze a 2010 előtti helyzettel. Az adócsökkentések fontosak a gazdaság fejlődéséhez, de nemcsak itthon, hanem az egész unióban, hogy a vállalkozások itt tartsák jövedelmeiket, s ha itt adóznak, abból lehet az ország társadalompolitikai céljait megvalósítani.

Oktatás, egészségügy, emberi méltóság

Az emberi méltóság semmilyen körülmények között nem sérülhet

A kormány semmiféle erőszakot, hatalommal való visszaélést nem fogad el, hanem az áldozatok oldalán ál – szögezte le azonnali kérdésre reagálva a Miniszterelnökség tárcavezetője. Az emberi méltóság soha, semmilyen körülmények között nem sérülhet, s ha az ezt célzó törvények nem elég szigorúak, azt társadalmi vita keretében kell megbeszélni.

Sokan az évek folyamán nem akartak, nem mertek, vagy nem tudtak feljelentéssel élni, de volt másfajta eset, mint az az ELTÉ-n is történt, ahol egy dékán felmentésére került sor. Ha a végrehajtó halalomhoz ilyen jellegű bejelentés érkezik, az eljárás során kompromisszumok nélkül kell fellépnie az állam szereplőinek. Azonban az államnak a polgárok magánviszonyaiba csak a szükséges és minimális mértékben kell beavatkoznia. De ez nem jelentheti, hogy ha valaki erőszak ér - akár családon belül -, az állam semleges maradjon, és az áldozatnak védelmet kell biztosítani, hogy felléphessen az erőszak ellen.

Az igazságügyi tárca kész ötpárti egyeztetést támogatni ebben a kérdésben, a joggyakorlóknak is példát kell mutatniuk az áldozatok védelmében és a védelemhez való esély biztosításában – tette hozzá a miniszter.

Oktatás, egészségügy, emberi méltóság

Politikusok hozzátartozói a politikában

Politikai ellenfeleim korábban nem riadtak vissza attól, hogy közvéleménykutatást rendeljenek meg Hódmezővásárhely területére vonatkozólag a Mediántól arról, hogy vajon, verem-e a feleségem – idézte fel azonnali kérdésre válaszolva Lázár János, igazolva, hogy saját bőrén élte át, hogy családi viszonyokat rángatnak a politika színterére. A miniszter azt is felidézte, hogy a közvéleménykutató cégnek a nyilvánosság előtt kellet bocsánatot kérnie akkori lépéséért.

A családtagoknak, családi viszonyoknak semmi köze ahhoz, ami a politikai életben történik, s bár választási kampány lesz, békén kell hagyni a családtagokat, hiszen nekik semmi közük ahhoz, családtagjuk mit képvisel politikusként, milyen politikát képvisel, milyen teljesítményt tett le az asztalra.

Beszéljünk a teljesítményről, mit tettünk az országért, vagy mit mulasztottunk el, ennek van értelme, személyeskedni azok a politikai pártok szoktak, akiknek nincs esélyük győzni – tette hozzá Lázár János.

A Parlament elé nem szokás vállalkozókat citálni, hiszen ők nem tudják megvédeni magukat az ülésteremben, miközben a vállalkozók fontos, hanem a legfontosabb szereplői a társadalomnak, hiszen magukról és másokról is képesek gondoskodni. A hódmezővásárhelyi közvilágítási projekt megvalósítója pedig a legjobb ajánlattal élt, és a beruházás eredményeként az áramfogyasztás 60 százalékkal csökkent, miközben a megvilágítottság a duplájára nőtt a városban.

Oktatás, egészségügy, emberi méltóság

A gazdaság minden szereplőjét segíti a kormányzat

Egy gazdasági versenyben élő országnak ásványi kincsek hiányában szüksége van külföldi befektetőkre, hogy beruházások jöjjenek létre – szögezte le a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János emlékeztetett: a hazai vállalkozások a legnagyobb problémának a tőkehiányt látják, ezért van szükségünk a tőkeerős külföldi befektetőkre.

Emellett azonban fontos a hazai vállalkozások támogatása, amely területen sikerként értékelte a miniszter, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós támogatások – összesen 60 milliárd euró - hatvan százaléka a magyar vállalkozásokat segítheti. A kormány egyaránt segíti a külföldi befektetőket, a hazai nagyvállalatokat és segíti a kis- és középcégeket is – összegezte a tárcavezető, aki szerint ha nem ezt a politikát folytatta volna a kormány, most nem tartanánk ott, hogy többen dolgoznak az országban, mint bármikor korábban a rendszerváltás óta. Harmincévnyi közös munka eredménye, hogy a foglalkoztatási szint elérte az unió átlagát.

A nemzeti érdeket három területen kellett erősíteni: a bankszektorban, a kereskedelemben és az energiaszektorban – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: az első területen ötven százalékos a hazai tulajdonrészt, az energetikában kétharmad a hazai hányad - a gázellátás esetében ez száz százalékos -, míg a kiskereskedelemben is sikerült részsikereket elérni.

Lázár János arról is beszélt, hogy 2010-ben 74 ezer forint volt a minimálbér, amely a ciklus végére eléri a 138 ezer forintot, miközben az átlagbér is folyamatosan emelkedik. Ez a teljesítmény nem jött volna létre beruházások, hazai kis- és közepes vállalkozások és nagyvállalkozások nélkül.

Arnay