2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
-0°C
Köd / -1°C
h / -0°C
k / -0°C
Közélet és Művelődés
Szabó Viktor | 2016-02-11 21:29:38

Ő betűvel írt könyv

Csütörtök délután Hódmezővásárhelyen bemutatták azt a könyvet, ami a vásárhelyi nyelvjárást hivatott bemutatni.

Csütörtökön a Németh László Városi Könyvtár olvasótermében mutatták be azt a könyvet, ami a vásárhelyi ő-ző nyelvjárást próbálja bemutatni és megismertetni az érdeklődőkkel. A Wass Albert Irodalompártoló Egyesület pályázaton nyert pénzt arra, hogy kötetbe foglalja vásárhelyi ö-ző nyelvjárásunkat.

Ő betűvel írt könyv

A könyv az Írások vásárhelyi nyelvön címet kapta és négy külön fejezetre oszlik. Az elsőben egy helytörténeti áttekintést kap az olvasó a helyi nyelvjárásról, a második fejezetben vásárhelyi szépirodalmi részletek találhatóak, a harmadikban néhány régi újságcikket gyűjtöttek össze a szerzők, amikben a vásárhelyi beszéd jelent meg. A negyedik a legnagyobb fejezet, amibe azokból a pályázatokból szerkesztették be a legjobbakat, amiket már 5. éve minden évben kiírnak.

Ő betűvel írt könyv

A kötet szerkesztésében segített Földesi Ferenc nyugalmazott gimnáziumi tanár, Fülöpné Rákos Éva és Benkő László. A sok sok segítő mellett az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Németh László Városi Könyvtár segítette a kötet megjelenését.

Ő betűvel írt könyv

A könyv 300 példányban került kinyomtatásra, amiből a helyi közgyűjteményeknek juttatunk el, valamint a másik fontos cél, hogy a helyi általános- és középiskolák is kapjanak ebből, hiszen az év folyamán szeretnénk egy nyelvjárási iskolai vetélkedőt rendezni, azért, hogy a fiatalok is büszkék legyenek a vásárhelyi nyelvükre.” – mondta el Benkő László, a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület elnöke.

Ő betűvel írt könyv

A kötet szerkesztésében segített Földesi Ferenc nyugalmazott gimnáziumi tanár, Fülöpné Rákos Éva és Benkő László. A sok sok segítő mellett az A bemutatóra sokan kíváncsiak voltak, teljesen megtelt a terem. A közreműködők pedig részleteket olvastak fel a könyvből, hogy meghozzák a kedvet az olvasáshoz. A történetek közt voltak komolyabbak, vidámabbak, poénosak, úgyhogy mindenki megtalálja a magának való olvasmányt a műben.

Sz.Viktor