2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Felhős / 1°C
v / -2°C
h / -5°C
Rádió 7 hírei
Török Anita | 2012-03-09 12:05:33

Nyitás a növények felé, a vegetáriánus étkezés

Figyeljünk arra mit eszünk! Ennek fontosságáról beszélgettünk a Rádió 7 kisteleki Napraforgó magazinműsorában Csépke Imre, hindu szerzetessel.

Nyitás a növények felé, a vegetáriánus étkezés

A balástyai Nandafalván élő hindu közösség az egyház törvény változását követően nem műküdhet egyházként, de természetesen a közösség megmarad, egyesületi keretek között. Sok éve már igyekeznek megteremteni az öneállátásukat. Hagyományosan termesztik a zöltséget, gyümölcsöt, úgy, mint 50-60 évvel ezelőtt nagyapáink. Igyekeznek olyan magbankokból beszerezni a vetőmagjaikat, amik régifajta vetőmagok, jobban ellenállnak.

A közösség lakói 20-30 éve vegetáriánusok, tapasztalataik alapján Csépke Imre elmondta: nincsenek hiánybetegségeik, nincsenek nagyobb terhelések, amit a húsevés okozhat, ezek következménye a magas koleszterin, illetve a különböző szívbetegségek. Erőnlét szempontjából sincs okuk panaszra a vegetáriánusoknak.

Nem csupán az a fontos, hogy zöldséget, gyümölcsöt együnk, hanem az is, hogy milyen! Rengeteg vegyszert használnak a mai világban, nem beszélve a különbözőtt génmódosított élelmiszerekről. Akkor mehetünk biztosra, ha bio árukat vásárolunk, vagy, ha saját magunknak megtermeljük szükségletünket.

Egy kiskert, ha gondozzuk rengeteg kincset adhat. A megtermelt zöldség, gyümölcs mellett a folyamatos ápolás, és az eredmény látványa lelkünknek, testünknek is jó.

Török Anita