2018. február 20. kedd, Álmos
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Felhős / 1°C
sze / 2°C
cs / 3°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-01-10 15:02:56

Nyit a világra a vásárhelyi kar

Több módon is megjelenik a nemzetköziesítés a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán. Erről dr. Monostori Tamás az SZTE-MGK tudományos és nemzetközi dékán helyettese számolt be a Rádió 7 Napraforgó magazinjában. Emellett a külföldi gyakorlat témakörében beszélgettünk a kar egyik hallgatójával, Huber Zsófiával, Nagy Tímea tanulmányi előadóval pedig a felsőoktatási jelentkezésről esett szó.

Nyit a világra a vásárhelyi kar

Dr. Monostori Tamás tudományos és nemzetközi dékán helyettes a nemzetköziesítésről beszélt az Mezőgazdasági Kar viszonylatában. A nemzetköziesedés leegyszerűsítve az országhatárokon átnyúló kapcsolatrendszer bővülésére utal. Ez nem önmagáért való cél, hanem eszköz: az oktatás és képzés minőségének javítását szolgálja. Fő feladata tehát nem a külföldi munkavállalás elősegítése, hanem a magyar oktatás és képzés versenyképességének erősítése. Olyan szakemberek képzése, akik hazai munkahelyen is nemzetközi kontextusban is kimagasló színvonalon tudnak dolgozni. Az SZTE Mezőgazdasági Karán az angol nyelvű mezőgazdasági mérnöki képzésben már a második évfolyam indult el, összesen 21 külföldi hallgatóval. Megállapodást kötöttek egy sanghaji mezőgazdasági szakfőiskolával, tárgyaltak az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövetével, illetve megtörtént a kapcsolatfelvétel a bangladesh-i kereskedelmi és iparkamara elnökével, amelyek célja további külföldi hallgatók toborzása Hódmezővásárhelyre. Külföldi partnereikkel nemzetközi konzorciumokban dolgoznak együtt: az elmúlt 6 évben 3 TEMPUS pályázatban vettek részt magyar-román és magyar-szerb határon átnyúló projektekben, illetve a Duna-Régió Stratégia keretében is két-két kisebb projektben dolgoztak. Jelenleg is több nemzetközi pályázat kidolgozása van folyamatban.

Nyit a világra a vásárhelyi kar

Nyit a világra a vásárhelyi kar

Eközben hallgatói és oktatói mobilitási programokat működtetnek Európa számos egyetemével együttműködésben. A hallgatók körében egyre népszerűbbek a hollandiai farmgyakorlatok, amelyet tanulmányaik során teljesítenek. Ennek egyik résztvevője volt Huber Zsófia, a kar mezőgazdasági mérnök szakos hallgatója, aki Hollandiában egy trópusi növényekkel foglalkozó cégnél végezte három hónapos gyakorlatát. A Holland- Magyar Baráti Társaság segítségével jutott ki, valamint a Mezőgazdasági Kar is segítséget nyújtott a kiutazásához. Több hallgató társával együtt nyolc órás műszakban dolgoztak, melyért fizetést is kaptak, diákházakban laktak és nagyon sokat kirándultak. „A nyelvtanulás, a világlátás, illetve az új emberekkel való megismerkedés motivált. Ezek mellett számos tapasztalattal tértem haza, többek között a cég vezetésével kapcsolatban, hiszen az ottani tulajdonos elmondta, hogy ő hogyan látja az üzleti világot, mik azok, amiket figyelembe kell venni egy vállalkozásnál” – fogalmazta meg motivációját és tapasztalatait Huber Zsófia, aki január 6-án sikeres záróvizsgát tett és január végén veszi át mérnöki diplomáját. Hosszú távú célja egy saját vállalkozás elindítása.

Nyit a világra a vásárhelyi kar

Nagy Tímea tanulmányi előadó a felsőoktatásba való jelentkezésről számolt be. Elektronikus formában a www.felvi.hu – n tudnak jelentkezni a kar leendő hallgatói. Felsőoktatási szakképzés keretében ménesgazda és mezőgazdasági szakra tudnak jelentkezni, diplomát adó képzésben pedig vadgazda mérnöki és mezőgazdasági mérnöki szakok közül választhatnak. Ez utóbbi magyar és angol nyelven is elérhető a karon. Február 15-ig lehet leadni a jelentkezést. Nagy Tímea arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes időben elindítani az e- felvételit, mert határidőcsúszást nem fogadnak el, így érvénytelen lehet a jelentkezés. Egy esetleges rendszerlefagyás, vagy lassulás pedig nem szabad, hogy útjába álljon a felsőoktatásban való részvételnek. A felvételi leadását követően a hitelesítő adatlapot ügyfélkapun keresztül lehet eljuttatni, vagy pedig postai úton az Oktatási Hivatal címére február 20-ig: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190.

 

RV