2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
4°C
Tiszta / 2°C
p / 4°C
szo / 1°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-08-12 14:21:42

Nyári történelmi konferencia a Bessenyeiben

Megkezdődött a X. Történettudományi Találkozó Hódmezővásárhelyen, szombaton, amelynek elsődleges helyszíne a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ. A Vásárhelyi Történelmi Kör megrendezésében létrejött nyári konferencián 7 napon át változatos témákban, szakavatott előadók által hallgathatnak meg előadásokat az a történelem iránt érdeklődők.

Nyári történelmi konferencia a Bessenyeiben

A Dél-Alföldi régióban egyedülálló rendezvénynek számító találkozót Dr. Szabó Pál, történész, jogász, a Vásárhelyi Történelmi Kör Társelnöke nyitotta meg egy Vergilius idézettel, amely a Georgicából származott: „Boldog, szerencsés az, aki képes volt megismerni a dolgoknak, a történteknek az okai” – olvasta fel, majd hozzátette, mennyire öröm az, hogy ha valami fontos problémára, múltbeli esemény mibenlétére próbálunk magyarázatot találni. Véleménye szerint ez a kíváncsiság teremtette a történelmet. „Ami nem garantált, hogy a megszerzett ismeret a kutatóját valóban boldoggá tette” - mondta. Köszöntőjében kitért arra is, hogy a mezővárosok közül Hódmezővásárhelyt mindig is különösen foglalkoztatta a múlt, példaképpen többek között Szeremlei Sámuel, történetírót hozta, aki egy 5 kötetes monográfiát alkotott, amely a város történetét írja le egészen 1848-ig.

Nyári történelmi konferencia a BessenyeibenDr. Szabó Pál

Dr. Szabó Pál beszédéből megtudhattuk, a helyi olvasókörök fontos katalizátorok voltak a történelem során a 19. század második felétől a mai napig működnek. E konferencia keretén belül is hallgathatnak majd a jelenlévők előadást az olvasókörök szerepéről.

Nyári történelmi konferencia a Bessenyeiben

A Vásárhelyi Történelmi Kör 2007. november 5-én alakult, kifejezett célja a magyar történelem kutatása és a tudományos ismeretterjesztés. Létrehozója Dani Dániel Pál hadtörténész. A Vásárhelyi Történelmi Kör egyik legfontosabb megnyilvánulási formája a Történettudományi Találkozó, amely gyakorlatilag szabadegyetem. Ezeken a konferenciákon önkéntesen, tiszteletdíj nélkül vesznek részt az előadók. A találkozók a város értelmiségi körének független megnyilvánulási lehetősége. a délalföldi régióban mára egyedülálló rendezvénnyé nőtte ki magát. Fontos jellemzője, hogy a kutató generációk közötti összefogást jobban megteremtheti.

Nyári történelmi konferencia a Bessenyeiben

Dr. Szabó Pál ezt követően kitért az elmúlt 10 év egy-egy állomására is, megtudhattuk, volt olyan év, amikor túlságosan sok volt az előadó, de az idő előre haladtával egy „normál” tartományba került a szakelőadók száma, ezáltal a kerekasztal beszélgetések is több helyet foglalhattak el a program repertoárjában. Ünnepi beszédének végén Dr. Szabó Pál megemlékezett Bokorné Nagy Katalin régészről, a Vásárhelyi Történelmi kör volt tiszteletbeli elnökéről is. Ennek során kitért arra is, hogy a 2017-ben elhunyt régész mindig vállszélességgel támogatta ezeket a konferenciákat már a kezdetektől, emellett "vérbeli" régész volt, aki rengeteg idejét töltötte kint, a terepen.

Nyári történelmi konferencia a Bessenyeiben

A 7 napos konferencián a legkülönfélébb témákban szólalnak fel és meg a szaktekintélyek. Előadásokat hallhatunk többek között Gróf Széchenyi István országépítő gazdasági tevékenységéről, a lengyel légiók szerepéről Magyarországon témakörében, de tájékozódhatunk a Pozsonyi csatáról és a Görgey-zászlóaljról is.

A szombati konferenciát Dr. Hoffmann Zsuzsanna, Augustus Százados játékai című előadásával nyitották meg, de terítékre került többek között Dr. Szabó Pál által Hunyadi László és Mátyás király is.

Nyári történelmi konferencia a BessenyeibenDr. Hoffmann Zsuzsanna

 

Az augusztus 13-i,  vasárnapi program:

Helyszín: Bessenyei Ferenc Művelődési Központ emeleti terme

A délelőtt folyamán, reggel 9 órától kezdődően:

Kovács Emőke: Nemesi családok házassági stratégiái a középkorban,

v.Pintér István-if.Pintér István: Románia orvtámadása és Bukarest elfoglalása 1916.december 6-án,

ifj.Pintér István: A vásárhelyi utcanevek az új utcanevek tükrében, Máté Endre: Lengyel légiók Magyarországon 1848-2017,

Lénárd Judit: Az állandósult szókapcsolatok helyzete mai nyelvhasználatunkban.

Az ebédszünetet követően:

Dr.Ávéd János: Mindszent város egészségügye,

Dr.Binnyei Géza: Az igazi Prohászka Ottokár,

Dr.Palotás Zsolt: Nagy Britannia, a Királyi Haditengerészet és a Mediterránium,

Sancz Klára Lujza: Válogatás Gróf Széchenyi István országépítő gazdasági tevékenységének felsorolásából.

 

A konferencia zárónapján, augusztus 18-án, pénteken Kopáncson, a tanyamúzeumban értékelik az elhangzottakat és a találkozót, majd a Hunyadiak Örökében Hagyományőrző Csoport bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők.

Ács Helga