2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Reklám
Kovács Péter | 2017-05-29 11:07:48

Nyári gumi tanácsok SUV tulajdonosoknak

Nyári gumi vásárlás előtt áll, nem tudja, milyen márka lenne az ideális? Mindegy milyen gépjárművel rendelkezik a megfelelő minőségű gumiabroncs használata a meleg aszfalton is nélkülözhetetlen. Ugyan a szakemberek rendszeresen hangsúlyozzák az évszaknak megfelelő gumi használatának fontosságát, még mindig vannak, aki a takarékoskodás apropóján kopott vagy például téli gumi szettel gurulnak az utakra. Nem csak hosszú nyaralás előtt érdemes a gumik állapotára odafigyelni, hanem a hétköznapi közlekedés apropóján.

Nyári gumi tanácsok SUV tulajdonosoknak

Ha megfelelően tároltuk a téli időszakban a nyári gumikat, ellenőriztük azok profilmélységét, akkor akár a tavalyi szett is gond nélkül alkalmas lehet a közlekedésre.  A minimális profilmélység 1,6 mm-ben jelölhető meg, de már akkor érdemes lecserélni a gumikat, ha csak közelít ehhez az értékhez. Ilyenkor merül fel általában az a kérdés, hogy milyen márkát válasszunk. Szerencsére elég csak néhányat kattintani a világhálón, és máris megtalálhatjuk a legnépszerűbb gumi tesztet, melyet minden évben kétszer a német autóklub végez el. Nem történt ez másként az idei nyári gumikkal kapcsolatban sem. A 2017-es ADAC nyári gumi teszt felmérte, hogy a leggyakoribb gumitípus a 195/65 R15, azaz tipikusan a SUV-crossover gumiméret. Az aktuális eredmények tükrében elmondható, hogy a Goodyear, EfficientGrip Performance valamint SUV-ja abszolút győztes lett.  Ha tehát a lehető legjobb minőséget szeretnénk egy gépjármű számára választani, akkor érdemes a Goodyear márka mellett letenni a voksot.

Hogy mi a teendő akkor, ha csak kisebb összeget tudunk rászánni?  A szakemberek azt javasolják, hogy szükség esetén tulajdonképpen bármely ajánlott minősítést kapott márka jó választásnak bizonyulhat. Arra azonban mindenképpen érdemes figyelni, hogy kizárólag olyan márkára essen a választás, amely a vizsgált szempontok legtöbbjében megfelelő eredményt ért el. A száraz és nedves úton történet teljesítése mellett a zaj, az üzemanyag fogyasztás és a kopás sem elhanyagolhatóak, ezek együttesen járulnak hozzá ahhoz a vezetési élményhez mely társul egy-egy márka abroncsához. Természetesen nem mehetünk el a biztonság kérdése mellet sem, melyet kizárólag olyan gumitól várhatunk el, amely a megfelelő jellemzőkkel rendelkezik és persze profilmélység et illetően sem hagy kívánnivalót maga után. Ez utóbbi főként akkor érdemel figyelmet, ha a garázsból elővett tavalyi szettet ellenőrizzük, vagy a takarékoskodás érdekében a használt gumi mellett döntünk. Nagyméretű gumik esetében akár 3mm-es profilmélység esetén is célszerű elgondolkodni az új szett vásárlásán.

A biztonságos közlekedés mindig több tényező függvényeként alakul, és ez akkor sincs másként, ha crossover tulajdonosként szeretnénk mindent megtenni annak érdekében, hogy nap mint nap gond nélkül érjük el a kívánt úti célt. Fontos, hogy rendszeresen odafigyeljünk a gépjármű karbantartására, de természetesen a körültekintő, időjárási és útviszonyoknak egyaránt megfelelő vezetési stílus megtalálása is igencsak lényeges.  Arra talán már nem is kell felhívni a figyelmet, hogy minden esetben kizárólag az évszaknak megfelelő abronccsal guruljunk az utakra.

 

**