2017. december 15. péntek, Valér
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
11°C
4°C
Eső / 11°C
szo / 4°C
v / 0°C
Önkormányzatok hírei
Megyeri József | 2015-10-07 20:04:04

Novemberben indul a próbaüzem

Lakossági fórumot tartottak szerdán a székkutasi Gregus Máté Általános Iskolában. Elhangzott: az elkövetkezendő hetekben szinte napi rendszerességgel találkozik a polgármester és a kivitelező a helyiekkel, akik a csatornázással kapcsolatosan fejthetik ki észrevételeiket, panaszaikat.

A fórumon Szél István polgármester elsőként a szennyvízberuházásról tájékoztatta a megjelenteket. A település vezetője a héten jelentette be, hogy mindenki visszakapja a pénzének a 95 százalékát (a maradék a Víziközmű Társulat működési költségét fedezi), és nem kérnek a lakosságtól hozzájárulást az utak felújításához. Így azonban nem jövőre, hanem 2017-18-ban közlekedhetnek új utakon a székkutasiak.

Novemberben indul a próbaüzem

Szél István azt is elmondta, a tervek szerint azok többsége, akik egy összegben fizették be a hozzájárulásukat, Karácsony előtt visszakapják a pénzüket. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy aki részletekben még fizeti az önerejét, az a továbbiakban is folytassa ezt, mert elmulasztás esetén szerződést szeg.

A gerinchálózat kiépítettsége elérte a száz százalékot, a szennyvíztisztító telep hetven százalékos készültségen áll. A próbaüzem november elején kezdődik és április 30-ig tart.

Novemberben indul a próbaüzem

A polgármester, valamint a kivitelező a jövő héttől kezdődően szinte napi rendszerességben tart fórumokat. Mindig egy-egy utcában találkoznak a lakossággal, hogy az ott élők elmondhassák észrevételeiket, panaszaikat. Az első ilyenre október 12-én, hétfőn 16 órakor, a Németh László utcában kerül sor.

A József Attila utca egy részét a csatornázás előtt zúzottkő borította. A helyreállítás során ezt még nem pótolták, földes az út – jelezte egy fórumon résztvevő. A munkálatok a jövő héten történnek meg.

Volt, aki azt kérdezte, hogy mikor lehet rákötni a gerinchálózatra. Erről az önkormányzat szórólapon értesíti a helyieket.

Novemberben indul a próbaüzem

A Kossuth utca és a 47-es számú főút kereszteződésénél az aszfaltozás után eltávolították a csatornaszemet, ezért a szakasz megsüllyedt. Szél István szerint az elkövetkezendő időszak még erről szól a településen, ugyanis a projekt során szinte mindent megmozgattak.

Arról is érdeklődtek a lakosok, hogy a Béke utcán miért nem végig zöldterületen vezették el a gerinchálózatot. – A közművek elhelyezése miatt – válaszolt Fodor Artúr, a Duna Aszfalt Kft. művezetője.

Szél István ezt követően az egyéb fejlesztésekről számolt be. A Művelődési Házban fűtéskorszerűsítést hajtanak végre, valamint 100 fát ültetnek a felújított 47-es főút mellé. Az Egészségház és környékének felújítását is tervezik, valamint a lángosos sort rehabilitálnák és vállalkozásoknak adnák ki.Baromfi vágópontot is létesítenének a község határában, ahol évente több tízezer csirkét dolgoznának fel.

Novemberben indul a próbaüzem

A fórumon az is felvetődött, hogy fel kellene újítani a község környékén a dűlőutakat. A polgármester tájékoztatott: az önkormányzat a csatornázás során felvásárolt törmelékből tervezi karbantartani ezeket az utakat, ez azonban nem elegendő az összesre.

Volt, aki szerint a parkolás nem megoldott, ami főleg a falunapokkor volt tapasztalható. Szél István elmondta, a háromnapos rendezvényre sokan jöttek más településekről is, aminek örülni kell. A képviselő-testület elképzelhetőnek tartja, hogy a főteret megnyitják a parkoló autóknak, de áttörő megoldást ez sem jelentene.

Megyeri József