2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
h / -0°C
k / -1°C
Közélet és Művelődés
Égető Réka | 2017-11-10 12:42:26

Nobel-díjas találkozó a Bethlenben

Pénteken a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumba is ellátogatott Bert Sakmann Nobel-díjas orvosfiziológus, a Szegedi Tudós Akadémia képzési programvezetője, aki a helyi diákokkal beszélgetett.

Nobel-díjas találkozó a Bethlenben

A Szegedi Tudós Akadémia alapvető szakmai feladata a kutatói utánpótlás világszínvonalú képzése Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ laboratóriumaiban. Az SZTA a tudomány iránt elkötelezett hallgatókat az első évfolyamtól kezdve aktívan segíti tudományos érdeklődésük kibontakozásában és a legmagasabb szintű tudományos projektekbe való bekapcsolódást teszi számukra lehetővé.

Nobel-díjas találkozó a Bethlenben

Bert Sakmann

A Szegedi Tudós Akadémia képzési vezetője Bert Sakmann, aki 1991-ben nyerte el az orvostudományi Nobel-díjat Erwin Neherrel együtt, mégpedig a sejtek ioncsatornáinak működését illető felfedezéseiért. Ezen belül kifejlesztették az ún. folt-feszültségzár módszert, amellyel meg tudták határozni mely fehérjék és egyéb alkotóelemek szükségesek feltétlenül az ioncsatorna működéséhez. Bert Sakmann Hódmezővásárhelyre is ellátogatott, aminek elsődleges célja, hogy találkozzon a gyerekekkel, és meséljen nekik arról, miért is kapta a Nobel-díjat, illetve milyen kutatásokban van benne jelenleg. Ezek a találkozások azért is fontosak, mert így a gyerekek motiváltabbá válhatnak, hiszen egyrészt hallhatják a neves tudóst, másrészt kérdezhetnek is tőle.

Nobel-díjas találkozó a Bethlenben

Hódiné Földesi Sára

„A Szegedi Tudós Akadémia a bázis szélesítésére törekszik. Hódmezővásárhelyen az Akadémia bázisintézménye a Németh László Gimnázium, Általános Iskola, de a mi intézményünkkel is megvolt alapvetően eddig is a kapcsolat. A gimnázium tanulói tarthattak már bemutatókat nagyobb plénum előtt, akár Nobel-díjas tudósok előtt. A motiváltság és elköteleződés erősítése most ennek a programnak az elsődleges célja” – fogalmazott Hódiné Földesi Sára, a Bethlen Gábor Református Gimnázium vezetője.

Nobel-díjas találkozó a Bethlenben

A program során elsősorban 11-12. évfolyamos diákok hallgathatták meg Bert Sakmann angol nyelvű előadását, de voltak az olvasóteremben diákok az alsóbb évfolyamokról is.

Nobel-díjas találkozó a Bethlenben

ÉR.