2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-2°C
-1°C
Felhős / -2°C
k / -1°C
sze / -2°C
Tudomány és Technika
Kokovai Péter | 2012-07-18 17:41:29

Nobel-díjas látogatott a vásárhelyi önképzőkörbe

Roy J. Glauber Nobel-díjas fizikus indította el a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda aulájában felszerelt Foucault-ingát július 18-án délután a Németh László Természettudományos Önképzőkör mini-konferenciáján.

Nobel-díjas látogatott a vásárhelyi önképzőkörbe

„Az iskola történetének egyik legjelentősebb napja ez” – mondta Árva László igazgató, akire röviddel ezután dr. Kószó Péter alpolgármester azzal tromfolt rá, hogy a város történetének is igen kiemelkedő napja, hiszen utoljára 50-60 éve járt a városban Nobel-díjas, Szent-Györgyi Albert személyében.

Az eseményt az önképzőkör több patrónusa is megtisztelte jelenlétével, a levezető elnök szerepét magára vállaló dr. Gyulai József akadémikus, dr. Csörgő Tamás részecskefizikus, dr. Bónis Béla szülő, a Foucault-inga kísérlet megálmodója és Gaizer Tamás szülő, aki a tolmácsolásban segített.

A Nobel-díjas amerikai vendég és a magyar professzorok mellett a gimnázium diákjai is előadást tartottak: a Foucault-inga történetét és működését Csernák Attila és ifj. Csókay Miklós mutatta be, Török Lili és Kiss Tamás pedig a Masat-1-ről beszélt, valamint arról, hogy az önképzőkör foglalkozásán hogyan fogták be a magyar műhold jeleit.

A Foucault-inga működését a gyakorlatban is megcsodálhatták az érdeklődők. Az aulában felszerelt eszközt Roy J. Glauber indította el, egy mécsessel égetve el a rögzítő zsinórt.

Szittyai István matematika-fizika szakos tanár, az önképzőkör vezetője elmondta, év közben számos neves előadót láthattak vendégül, de persze ilyen rangos vendéget most először köszönthettek rendezvényükön.