2017. december 15. péntek, Valér
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
4°C
Eső / 6°C
szo / 4°C
v / 0°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-06-15 13:27:48

Ní háo, Bartók suli! - Galéria!

Ha rövid időre is, de Pekingben érezhette magát az, aki csütörtökön felkereste a makói Bartók iskolát. Nem csupán kínai dalokat és beszédet hallhatott, hanem az ázsiai országra jellemző ruhákba bújt gyerekekkel, tanárokkal is találkozhatott, s megláthatta, nem is egyszerűek az írásjelek. Kínai napot tartottak az intézményben.

Ní háo, Bartók suli! - Galéria!

- Ní háo! - köszöntötték csütörtökön mosolygós arcok a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók székhelyintézményébe lépőket. Már a kínai üdvözlésre felkapta a fejét mindenki, aztán körülnézve még nagyobb meglepetés várta őket: mintha Pekingbe csöppentek volna. Az ázsiai országból is jöttek vendégek, a bartókos gyerekek és diákok pedig kínai népviseletbe bújva várták őket.

Ní háo, Bartók suli! - Galéria!

Az iskolában már hagyománynak számít, hogy a tanévet érdekességgel zárják. Több alkalommal is valamelyik országot elvenítették meg, illetve varázsolták Makóra. Most Kínára esett a választás. De miért is? - azt Csillagné K. Kiss Edina alsó tagozatos pedagógus, a diákönkormányzatot segítő tanár itt részletezi:

Ní háo, Bartók suli! - Galéria!

Ní háo, Bartók suli! - Galéria!

A kínai nyelv sem egyszerű, főleg európai fülnek, de az írásuk talán még bonyolultabb. A bartókos diákok ecsetet is fogtak, hogy leírják, pontosabban lerajzolják az ázsiai ország eredeti nevét. A kézügyességükre máshol is szükség volt, hiszen evőpálcikával kellett pingpong labdát felemelniük. A tornateremben pedig egy furcsa kínai játékkal, a lábtollassal ismerkedtek meg.

Ní háo, Bartók suli! - Galéria!

A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete és a Bartók székhelyintézmény között már évek óta nagyon jó a kapcsolat. Ennek eredménye, hogy a makói iskolában kínaiul is tanulhatnak a gyerekek. - Tavaly, vagyis második osztályban ismerkedtem meg először a kínaival - árulta el Jenei Ákos. Számolni, illetve a színeket már ismeri, de hogyan is hangzanak ezek kínaiul, azt a 9 éves fiútól itt hallja:

Ní háo, Bartók suli! - Galéria!

Ní háo, Bartók suli! - Galéria!

Munkatársunktól. K.