2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
4°C
Tiszta / 2°C
p / 4°C
szo / 1°C
Közélet és Művelődés
Égető Réka | 2017-11-13 18:42:52

Nézőtérré változott a színpad

A Bessenyei Színkör előadásában három kortárs egyfelvonásos darabot tekinthettek meg az érdeklődők hétfőn a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Nézőtérré változott a színpad

A Bessenyei Színkör előadásában az utóbbi idők egyik legsikeresebb darabja A helység kalapácsa, ami abszolút klasszikus darab, semmiképpen sem kortárs. A színkör azonban rendszeresen foglalkozik a jelen szerzőivel is. Hétfőn az általuk már játszott darabok közül hármat választottak ki, hogy a hódmezővásárhelyiek is egy kicsit jobban megismerjék ezt a világot. Mindezt úgy, hogy a színpadon nem csak a színészek, a nézők is helyt kaptak, így egy nagyon bensőséges légkör jött létre.

Nézőtérré változott a színpad

Benkő Brigitta

„Nem mindegy, hogy milyen kortárs darabot választ az ember. Van ezeknek a műveknek egy olyan vonulata, amelyeknek szinte csak az a célja, hogy megbotránkoztassa a közönséget, vagy ellenérzést keltsen a nézőkben. Én nem ezek közül szoktam választani. Általában olyan emberi problémákról szólnak az általunk feldolgozott kortárs darabok, amikkel együtt élünk. Egyáltalán nem a megbotránkoztatás a cél, hanem a szórakoztatás elsősorban és egy pici magunkra ismerés a szereplők által” – fogalmazott Benkő Brigitta, a Bessenyei Színkör vezetője, aki azt is elárulta, hogy hetente kétszer tudnak összegyűlni próbálni. Sokszor azonban ez nem elég, ezért akár hétvégenként is bemennek a művelődési központba pár órára, hogy tökéletes legyen a darab.

Nézőtérré változott a színpad

Most három művet láthatott a közönség. Az első Pálffy Zsófia Búcsúterápia című darabja, amellyel tavaly a Pál István Fesztiválon vett részt a színkör, és második helyezést értek el vele. A második Szabó Imola Julianna 1 1 az 1 című egyfelvonásosa volt, ami olyan emberi kapcsolatokat dolgoz fel, amelyekben két személy szinte egybeolvad. Harmadikként pedig Korcsmáros András Tiszta lappal című abszurd komédiáját adták elő, amellyel a derült hangulat megteremtése volt a cél.

Nézőtérré változott a színpad

Nem ez lesz az egyetlen kortárs est a Bessenyei Színkör szervezésében. Februárban a közönség találkozhat még az ő tolmácsolásukban három színpadi művel, amelyek között lesznek olyanok, amelyeket most mutatnak be először a közönségnek. Illetve áprilisban a magyar költészet napja alkalmából Arany-Tóth Katalin költő műveiből állítanak össze egy produkciót.

Nézőtérré változott a színpad

ÉR.