2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-02-15 16:02:00

Néptanító is szóba került a fogadóórán

Sztaholyák Györgynek, az első csókási néptanítónak szeretne méltó emléket állítani Brutyó Imre, aki egykoron ebbe a tanyai iskolába járt. Az idős férfi ezért szerdán felkereste Farkas Éva Erzsébet makói polgármestert a fogadóóráján. Imre bácsin kívül közel 25-en fordultak ügyes-bajos dolgaikkal a városvezetőhöz.

Néptanító is szóba került a fogadóórán

Farkas Éva Erzsébet makói polgármester szerdai fogadóóráján is elsősorban szociális ügyek és azon belül lakhatási problémák merültek fel. Emellett olyanok is érkeztek, akik néhány szolgáltató által kipostázott számlával nem értettek egyet. Így például egy idős asszony a szemétszállítási díjat kifogásolta, örömmel vette, mikor a polgármestertől azt hallotta, hogy ezt nem kell befizetni, mivel a korára való tekintettel neki ez már díjmentes.

Néptanító is szóba került a fogadóórán

Brutyó Imre egy érdekes ügyben kérte a városvezető segítségét. - Egykoron Makó egyik tanyavilágában, a csókásiban működő iskolába jártam, s azt szeretném, ha az ott elsőként tanítani kezdett Sztaholyák Györgyről méltóan megemlékeznénk - mondta Imre bácsi. A makói római katolikus temetőben 2013-ban felavattak már egy emléktáblát a volt néptanító tiszteltére, 2011-ben pedig egy emlékhelyet is kialakítottak a korábbi csókási iskola helyén.

Néptanító is szóba került a fogadóórán

Imre bácsi szerint érdemes lenne a Csipkesor előtti sétányon egy szobrot állítani Sztaholyák Györgynek. A polgármesterrel folytatott beszélgetés során egy utca elnevezése is szóba került, de ezt elvetették. Brutyó Imre megtudta Farkas Éva Erzsébettől, hogy készül egy kiadvány, mely a bogárzói és a csókási tanyavilágot dolgozza fel, s abban helyet kap a néptanító is. A szoborral pedig elsőként az a legnagyobb probléma, hogy egyelőre nincs olyan megfelelő kép Sztaholyák Györgyről, mely mintául szolgálhatna a készítés során.

Néptanító is szóba került a fogadóórán

A fogadóóráról kijövő Imre bácsi elmondta: most másodszor járt már Farkas Éva Erzsébetnél. - Szerintem mind a két alkalommal eredményes beszélgetést folytattunk, úgy vélem, érdemes volt akkor és most is eljönnöm, mert előbb-utóbb megoldást kapok a problémámra - tette hozzá végül az idős férfi.

Néptanító is szóba került a fogadóórán

Munkatársunktól. K.