2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Tiszta / 1°C
p / 2°C
szo / 5°C
Gazdaság és Politika
Herczegh Sándor | 2018-01-14 13:48:41

Németh László: Ne hazudj, ne rágalmazz!

Háládatlan feladatra kényszerültem - fogalmazott Németh László katolikus plébános a mai szentmisét követően a Szent István Király Plébánián, a templomban vasárnap délelőtt a Vásárhely24 információi szerint. Elmondta: mint az egyházkerület vezetőjét, többen is megkeresték különböző plébániáktól azzal a kérdéssel, hogy mi folyik Vásárhelyen, de akkor még nem ismerte azt az interjút, ami végül az indulatokat gerjesztette.

Németh László: Ne hazudj, ne rágalmazz!
Németh László katolikus plébános

Miután megnézte a felvételt, mélyen elgondolkodtatta...

az a megfogalmazás, amely a jelenlegi kormányt és vezetőjét Rákosihoz és Kádárhoz hasonlította és diktatúrával vádolta. Azt gondolom, hogy ez rendkívül merész kijelentés és megfogalmazás. Ezt szeretném azért tisztázni. Itt vannak a testvérek között olyan idősebb emberek, akik megélték ezt a korszakot: a padlássöprést, a meghurcoltatást.

Németh László felidézte, bár ő maga nem olyan idős, neki is jutott a korszak néhány borzalmából. Felidézte, csak a szomszéd parókiába ment át és mire visszaért, a fekete autóval elhurcolták az idős plébánost. Ez volt a diktatúra.

Bárki kipróbálhatja magát a politika színpadán, ha van hozzá mersze, bátorsága.

a plébános-esperes hozzátette, mindezek mellett

kell egy minimális erkölcsi követelmény, valamilyen szabályokat be kell tartani. Először kell írni egy programot. Azt meg kell ismertetni, el kell fogadtatni.

Ezt majd lesznek, akik támogatják, ellenzik, de akkor már lehet jelentkezni a politikai színpadon. Németh László kiemelte: a vádaskodásokkal és a hamis kijelentésekkel, amelyek beleütköznek a 8. parancsolatba, miszerint

Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!

- nem érdemes szerepelni.

A II. világháború óta, a magyar népnek és a magyar egyházaknak – nem csak a katolikus egyháznak -, nem volt olyan lehetősége, hogy ilyen támogatást élvezzen, mint a jelenlegi kormány által, amit kap. Az oktatásban, az egészségügyben, szociális téren, könyvkiadásban, és lehetne sorolni. Csak néhány példát említett a városban folyó fejlesztések közül: a Németh László Gimnázium felújítását, a Bethlen Gábor Református Gimnázium hamarosan elkezdődő megújulását.

Németh László végül hozzátette, keresztényként, erkölcsileg a 8. parancsolatot be kellene tartani, mert

aki erre nem képes, az nem alkalmas sem egy mise, akár egy egyházi közösség, akár egy nagyobb, városi közösség vezetésére.

A szentmise után a szintén jelenlévő Márki-Zay Péter arra a felvetésre, miszerint aki indulni szeretne az időközi választáson, annak programra lenne szüksége, elmondta, ez igaz, de most nem szeretne kampányolni, hiszen nem ezért jött. Hozzátette, „ami viszont végtelen meghatott az az, hogy milyen sok barátom, hittestvérem eljött azért, hogy biztosítson a támogatásáról.  Végtelenül elszomorított és nagyon rosszul esett az, hogy a plébános atya, aki Almási István temetésén még a menetből kinyúlva, kezet nyújtott nekem, ami végtelenül megtisztelő volt, az általam szeretett és tisztelt Laci atya, ennek a szerintem méltánytalan támadásnak lett az eszköze.” Hozzátette, úgy gondolja, hogy ez a mostani megnyilatkozás nem neki árt, hanem az atyának. „Amit az egyházzal tesz, az rendkívül fáj a szívemnek. Azt gondolom, hogy katolikus egyháznak a tekintélye óriásit csorbult a mai napon.” – jelentette ki.

(Forrás: Vásárhely24)