2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
-0°C
Felhős / 4°C
v / -0°C
h / -0°C
Közélet és Művelődés
Kutasi Roland | 2014-10-04 16:50:07

Nemcsak a kezek dicsérete! (Képgalériával és videóval)

Előre nem tervezett, különleges performansszal vette kezdetét szombat délután a 14. alkalommal a Belvárosi Fazekas Házban megrendezett népművészeti kiállítás: a kiállítást megnyitni érkezett polgármestert a műsorvezető - a tervezett progarmtól eltérve - a zongorához kérte… Almási István nem utasította vissza a felkérést!

Nemcsak a kezek dicsérete! (Képgalériával és videóval)Közel másfél évtizedes hagyomány, hogy Ambrus Sándor keramikus, népi iparművész a Vásárhelyi Őszi Hetek kezdetén a művészet barátait meghívja a Belvárosi Fazekas Házba, ahol saját alkotásai mellett meghívott alkotók remekei szereznek örömet a Kezek Dicsérete című kiállítást felkérőknek. A szombaton megnyílt kiállításon a kilencszeres Magyar Kézműves Remek-díjas mester népi és iparművészeti alkotásai mellett a Vásárhelyi Hímző Műhely hímzései, Szabóné Tóth Hilda tűzzománc képei és a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak tárgyai is a termekbe kerültek.

Nemcsak a kezek dicsérete! (Képgalériával és videóval)Az idei év egyik különlegessége, hogy két adományozó jóvoltából bővült a fazekas ház állandó állománya: professzor dr. Mucsi Imre a családja tulajdonában lévő kerámiákat és festett népi bútorokat ajánlotta fel a kiállítás gazdagításához, míg dr. Sipka Rózsa vásárhelyi és korondi kerámiákat ajánlott fel a fazekas házba látogatók élményének gazdagításához.

Nemcsak a kezek dicsérete! (Képgalériával és videóval)

A megnyitó kezdetén a moderátor, Szemerédy Klára a vendégek köszöntése után – a kiadott műsortól eltérve – felkérte a kiállítás megnyitására érkezett Almási István polgármestert, hogy szólaltassa meg a megnyitó műsorához előkészített zongorát. A polgármester habozás nélkül tette félre a megnyitó beszéd szövegét, majd a hangszerhez ülve Gershwin: lady, be good című jazz slágeréből játszott néhány ütemet, amelyet a kiállítás megnyitó közönsége nagy tapssal honorált.

Nemcsak a kezek dicsérete! (Képgalériával és videóval)A műsor rendjéhez visszatérve a Péczely Attila Alapfokú Művészeti iskola tanárainak, Vágó János és Lauer Ágnes kürt-zongora duójának előadása után Almási István polgármester immár a mikrofonhoz lépve idézte fel a vásárhelyi kerámia évszázadait, hangsúlyozva, hogy fontos, hogy a fiatalok is megismerjék, sőt tovább is vigyék a tradíciót.

A kiállítás nemcsak a kezek, hanem a fejek és a szívek dicsérete is – jelentette ki professzor dr. Mucsi Imre, hozzátéve: Ambrus Sándor fazekasmester nemcsak megőrzi a múltat, hanem bemutatja a jelennek, hogy megismerhesse azt a jövő nemzedéke is, sőt világ minden tájáról érkező látogatók is fazekas házat felkeresve. Ezért is tartotta fontosnak, hogy a családja által megőrzött tárgyakkal ő is gazdagítsa a kiállítást.

Nemcsak a kezek dicsérete! (Képgalériával és videóval)A szíve mélyén vásárhelyi most is dr. Sipka Rózsa, aki bár most Szegeden él, ezer szállal kötődik szülővárosához, aki a néprajzkutató Kiss Lajos szavait idézte, amikor a tárgyak létrehozása került szóba: mindön a lélök!

A kiállítást megnyitva Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a polgármester szavaihoz kapcsolódva leszögezte: a jövőt csak a hagyományokra építve lehet építeni, és ebben a kamara támogatja is az alkotókat, művészeket és iparosokat.

Nemcsak a kezek dicsérete! (Képgalériával és videóval)A vendégeket köszöntve a házigazda, Ambrus Sándor köszönetet mondott az adományozóknak, akik családi tárgyaikkal bővítették a kiállítást, és reményét fejezte ki, hogy az így összeállított anyagot sokan fogják megtekinteni.

Arnay