2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-4°C
-4°C
Felhős / -4°C
h / -4°C
k / -5°C
Tudomány és Technika
Czabarka János | 2018-01-24 08:27:39

Nem tudja a jobb mancs, mire jó a bal

A nőstény macskák inkább jobb mancsukat használják, míg a hímek a balt részesítik előnyben. Erre a következtetésre a belfasti Queen’s Egyetem kutatói jutottak nemrégiben.

Nem tudja a jobb mancs, mire jó a bal

 

Az egyetem pszichológiai tanszékének munkatársai negyvennégy ivartalanított macskát vontak be az Animal Behaviour folyóiratban ismertetett tanulmányukba. Megállapították, hogy a macskákra nem érvényes az, ami az embereket jellemzi, hogy a többség jobbkezes, hanem inkább a nemek mancshasználata között akad különbség.

Otthoni körülmények között tanulmányozták az állatokat

Az állatok mancshasználatát eddig leginkább a velük végzett kísérletek feladatainak teljesítése során vizsgálták. A Queen’s Egyetem kutatói most huszonnégy hím és húsz nőstény macskát saját otthonukban gazdáik általi megfigyelés alapján tanulmányoztak.

A gazdik jegyezték fel az adatokat arról, hogy mindennapos tevékenységeikben, amikor lépcsőznek vagy átlépnek tárgyakat, táplálkoznak, a macskák melyik mancsukat részesítik előnyben, a jobb vagy bal oldalukon alszanak-e. Volt egy kötelezően elvégzendő feladat is, amikor a macskáknak egy háromrészes etetőből kellett kiemelniük ennivalójukat.

Étkezéskor és lépcsőzéskor nyilvánult meg leginkább, melyik mancsukat részesítik előnyben

A macskák többségénél, több mint 70 százalékuknál az étkezéskor nyilvánult meg a jobb vagy bal mancs preferenciája. Ugyancsak 70 százalékuknál amikor lementek a lépcsőn, míg 66 százaléknál amikor átléptek valamilyen tárgyon. Valamennyi esetben a hímek jelentős mértékben a bal mancsukat részesítették előnyben, míg a nőstények a jobbat. Az alvásnál azonban nem nyilvánult meg a bal vagy jobb oldali preferencia.

A macskák stresszkezeléséről is árulkodik a mancshasználatuk

Deborah Wells professzor szerint további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák, miért nem szerint oszlik meg a mancshasználat preferenciája. A kutatók úgy vélik, hogy valószínűleg a hormonok játszanak szerepet benne. A szakemberek szerint az eredmények abban is segíthetik a gazdikat, hogy megértsék, kedvencük miként kezeli a stresszt, mivel a mancspreferencia egyes kutatások szerint hasznos jelzés lehet erre.

Nemrég megfigyelték azt is, hogy a bal mancsos kutyák jóval pesszimistábbak, mint amelyek jobb mancsukat használják. Egy gazda szemszögéből hasznos lehet tudni, hogy az állat bal vagy jobb oldali domináns-e. Ez segíthet felmérni, mennyire sebezhető a házi kedvenc a stressz által – olvasható a tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

forrás: hirado.hu