2018. január 20. szombat, Sebestyén
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
1°C
Tiszta / 1°C
v / 1°C
h / 0°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-10-10 20:59:26

Nem lesz saját orvosi ügyelet Palotán

A csanádpalotaiak, illetve a szomszédos kistelepüléseken élők is szeretnék, ha a városban önálló orvosi ügyeletet alakítanának ki, de sajnos ez túl költséges lenne. Ez is témája volt annak az egészségügyi fórumnak, melyet kedde este tartottak a palotai művelődési házban.

Nem lesz saját orvosi ügyelet Palotán

Az egészségügy volt a témája annak a fórumnak, melyre kedd este várták az érdeklődőket a csanádpalotai művelődési házba. Nem csupán a városból, hanem a környező kistelepülésekről, így Kövegyről és Királyhegyesről is eljöttek a lakosok, hogy meghallgassák az előadókat, de ami a legfontosabb, ők is véleményt mondjanak, illetve kérdéseket tegyenek fel.

Nem lesz saját orvosi ügyelet Palotán

Elsőként dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó fóigazgatója röviden vázolta, milyen fejlesztéseket is hajtottak végre az elmúlt időszakban. Csak a Maros-parti tagegységben jelenleg összesen 650 millió forint értékű beruházás zajlik, illetve készítenek elő. Így többek között 50 millióból ultrahang készüléket vásárolnak, de bővítik a napelemes parkot, valamint fejlesztik a betegazonosító rendszert is.

Nem lesz saját orvosi ügyelet Palotán

A makói kórházban a későbbiekben fejleszteni szeretnék a gasztroenterológiai ellátást, illetve tervezik a műtő felújítását is. - Sokkal egyszerűbb a bajt megelőzni, mint amikor már kialakult és gyógyítani kell, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a prevencióra is - hangzott el a fórumon. A Makói Kistérségi Egészségfejlesztő Iroda ebben élen jár, hiszen nem csupán a Maros-parti városban, hanem a térség valamennyi településén végeznek szűréseket a munkatársai. Emlőrák-szűrésre alkalmas busszal is rendelkezik az iroda, a jármű október 13-án Csanádpalotán, 19-én pedig Kövegyen várja a nőket.

Nem lesz saját orvosi ügyelet Palotán

A résztvevőket leginkább az foglalkoztatta, vajon lesz-e önálló orvosi ügyelet Csanádpalotán. Jelenleg Makóról érkező doktor látja el ezt a feladatot. Kallai Árpáddal egyet értett abban a jelenlévő királyhegyesi polgármester, Horváth Lajos, hogy csak akkor szabad ezt kialakítani, ha jobban működne, mint a jelenlegi. Nyergesné Kovács Erzsébet palotai városvezető elmondta: egyelőre anyagi okokból nem lát arra esélyt, hogy kialakíthassák az önálló ügyeletet. A 3 fős személyzet: orvos, ápoló és gépkocsivezető éves bére összesen 2,75 millió forint lenne, ráadásul az önkormányzatnak kellene biztosítania ehhez a rendelőt, valamint a különféle eszközöket, berendezéseket.

Nem lesz saját orvosi ügyelet Palotán

Munkatársunktól. K.