2018. február 17. szombat, Donát
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
2°C
Tiszta / 3°C
v / 2°C
h / -0°C
Közlekedési és Kék hírek
Soós Kata | 2017-04-18 06:00:30

Nem lehet megúszni a dugót a határon

Folyamatosan egy-két órás sorok voltak a nagyobb déli és a keleti határátkelőknél – ezúttal Magyarország felé. Elindultak ugyanis Nyugat-Európába a vendégmunkások, és a Brüsszel által elrendelt szigorítások miatt csak nagyon lassan jutnak át a határon. Az Európai Bizottság azért találta ki a fokozott ellenőrzést a külső határokon, hogy a schengeni övezeten belül szabad legyen a mozgás. Ez egyelőre nem jött be, ugyanis az osztrákok megfogták a forgalmat Hegyeshalomnál, több kilométeres volt a dugó.

Nem lehet megúszni a dugót a határon

Kígyózó sorokban álltak az autók hétfő délután Hegyeshalomnál. Csaknem öt kilométeres torlódás alakult ki az osztrák-magyar határon. Kora estére ez négy kilométerre csökkent.

Ameddig a szem ellátott, kocsikat lehetett látni. Az autók csak lépésben haladtak. Volt olyan, aki négy órát is várakozott, hogy átjusson Ausztriába. A többség nem számított ekkora forgalomra.

A szerb-magyar határnál, Királyhalomnál is több kilométeres sorban araszoltak a kocsik a határ szerbiai oldalán. Sokan kiszálltak az autóból és tolták. Akár három órát is kellett várni az átjutásra.

A legtöbben az ünnepi hétvége után Németországba és Ausztriába tartottak. Volt, aki megpróbált inkább a kishatárnál átjutni, de neki sem volt szerencséjük.

A román oldalon is dugó volt

És kilométeres kamion és kocsisorok kígyóztak a csanádpalotai határ román oldalán is. A belépésre itt csaknem egy órát kellett várni.

Elsősorban a román vendégmunkások indultak vissza Nyugat-Európába, de akadt a sorok között magyar rendszámú személygépkocsi is.

Nem várható enyhülés

A határátlépőknél több mint egy hete alkalmazzák a Brüsszelben elrendelt szigorításokat. Ez a kezdetektől fogva torlódásokhoz vezetett. A szisztematikus ellenőrzés szerint a schengeni határokon már mindenkinek egyesével ellenőrzik a papírjait.

Emiatt hétfő délutánra több mint tíz határátlépőnél kellett egy óránál is többet várakozni a befelé vezető sávokon. A húsvéti több napos munkaszünet után kedden és szerdán is jelentős forgalomra lehet számítani a határokon.

Forrás: hirado.hu