2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Önkormányzatok hírei
Megyeri József | 2017-02-16 10:36:43

Nem hagytuk, nem adtuk!

Tíz évvel ezelőtt, 2007. február 18-án történelmi esemény zajlott Hódmezővásárhelyen. A Szent István téren több mint 15 ezren tüntettek az ellen, hogy az akkori kormány bezárja az Erzsébet kórházat. Az évforduló kapcsán csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak a témában.

Nem hagytuk, nem adtuk!

Dr. Kallai Árpád kijelentette, a bezárás ellen olyan mértékű összefogást tapasztaltak a vásárhelyi, mártélyi, mindszenti és székkutasi lakosok körében, ami máig erőt és magabiztosságot ad az intézménynek. A vásárhelyi és a makói kórház főigazgatója megköszönte mindazoknak, akik részt vettek a tüntetésen és külön kifejezte háláját a vásárhelyi önkormányzatnak, hogy teljes támogatását nyújtotta azért, hogy a városban tovább működjön az egészségügyi ellátás.

- A tíz évvel ezelőtti események történelmi jelentőségűek Vásárhely életében, ugyanis soha nem volt ekkora egységes megmozdulás a településen – mondta dr. Kószó Péter. Az alpolgármester felelevenítette, hogy 2006-ban a Gyurcsány-kormány drasztikus egészségügyi reformokat vezetett be, melynek egyik legnagyobb vesztese a vásárhelyi kórház volt. A 315 aktív ágyból 116 maradt meg, ami jelentősen veszélyeztette az akkor 110 éves intézmény fennmaradását.

Nem hagytuk, nem adtuk!

Később a legfelsőbb bíróság is kimondta az igazságot: a jogtalan ágyszámcsökkentés miatt az akkori kormány kárt okozott a városnak, amiért 800 millió forintos kártérítést kapott a település.

2007 óta jelentős fejlesztéseket végeztek a kórházban, összesen 6,5 milliárd forint értékben. Legutóbb egy 244 millió forintos korszerűsítést jelentettek be.

Nem hagytuk, nem adtuk!

A Szent István téri tüntetésen az egyik jelmondat a „Nem hagyjuk, nem adjuk!” volt. Ennek emlékére a napokban „Nem hagytuk, nem adtuk!” feliratú kitűzőket osztanak a kórházba érkezőknek. Az emblémákhoz a főbejáratnál, valamint a járóbeteg szakrendelőben lehet hozzájutni.

Nem hagytuk, nem adtuk!

Megyeri József