2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
-0°C
Felhős / -1°C
h / -0°C
k / -1°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-02-17 18:51:17

Nem csak festményei beszélnek róla

Ma, azaz február 17-én lenne 86 éves Kondor Béla, a 20. század második felének egyik legjelentősebb képzőművésze. Róla emlékeztek meg Töredékek címmel, egy beszélgetés keretében pénteken, a Tornyai János Múzeumban.

Nem csak festményei beszélnek róla

Kondor Béla mintegy 180 alkotásából nyílt kiállítás még novemberben Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban. A művész tiszteletére születésnapja alkalmából egy egész rendezvénysorozatot szerveztek. Délelőtt a középiskolások számára tartottak múzeumpedagógia foglalkozásokat, melynek keretében megismerkedhettek a kondori életművel.

Nem csak festményei beszélnek róla

Délután Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány vezetője, a Jelet hagyni kiállítás kurátora tartott tárlatvezetést, majd közösen egy beszélgetésen vettek részt, amihez csatlakozott Kondor Mária, Kondor Béla testvére, hagyatékának gondozója és Mohai Gábor előadóművész. A beszélgetést Simon Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium középiskolai tanára vezette.

Nem csak festményei beszélnek róla

Nem csak festményei beszélnek róla

„Kondor Máriának köszönhető, hogy ez az életmű így egyben maradt és bemutathatjuk. Ő folyamatosan gondoskodik róla és azon dolgozik, hogy minél több figyelem kerüljön testvérére. Nem véletlen, hiszen máig tartó hatása van a képzőművészeti életre a Kondor-műveknek” – tudtuk meg Elek Andrástól, a Tornyai János Múzeum igazgatási ügyintézőjétől.

Nem csak festményei beszélnek róla

„Nagyon nagy örömmel jöttem, és igazán boldog vagyok, hogy felkarolta ezt az ügyet a Tornyai János Múzeum. Szeretni kell a művészetet, ismerni kell a művészt annak, aki egy ilyen kiállítást szervez, és ez itt mind létező dolog és ez nagyon jó. Próbálom mindenben segíteni azokat, akik kiállítást rendeznek testvéremnek” - mesélte Kondor Mária.

Nem csak festményei beszélnek róla

Nem csak festményei beszélnek Kondor Béláról, hiszen alkotó emberként amellett, hogy konstrukciókat rajzolt, szeretett zenélni, repülőgépmodelleket készített, illetve két verseskötete is megjelent, melyeket Mohai Gábor tolmácsolt a Tornyai közönségének pénteken.

Nem csak festményei beszélnek róla

Szakmai és közönségsikereket könyvelhet el magának ez a kiállítás, amely Kondor Béla életművét ilyen nagyságban mutatta be a hódmezővásárhelyieknek. Eredetileg február 12-éig lehetett volna Kondor műveit megtekinteni, ám a magas érdeklődésre való tekintettel egészen február 26-áig még lehet látogatni a Jelet hagyni - Kondor Béla gyűjteményes kiállítását, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Tornyai János Múzeum közös szervezésében jött létre.

 

RV