2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
-2°C
Felhős / -1°C
k / -2°C
sze / -2°C
Gazdaság és Politika
Czabarka János | 2017-07-03 17:02:59

Nem az európai menekültügyi ügynökségre

A Fidesz a leghatározottabban visszautasítja a Magyarország elleni nyomásgyakorlást bevándorlásügyben és elveti a tervezett európai bevándorlási ügynökség létrehozását és szerepkörét - mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Nem az európai menekültügyi ügynökségre

 

A kormánypárti politikus kifejtette, arról hallani, hogy Brüsszelben olyan európai menekültügyi ügynökség felállításán dolgoznak, amely bevándorlási ügyekben újabb hatásköröket vonna el a tagállamoktól, így azokat Magyarországtól is Brüsszelbe telepítené. Mindezt azzal a céllal, hogy felgyorsítsák, megszervezzék és hatékonyabbá tegyék a bevándorlók betelepítését.
Hidvéghi Balázs szerint a Soros György-féle migrációs politika megvalósításán dolgoznak. Álláspontját Soros György 2015-ös és 2016-os nyilatkozataival támasztotta alá, amelyekben konkrét megoldásokról beszélt, többi között arról, hogy évi egymillió migránsra van szükség Európában, el kell venni a tagállamoktól a vonatkozó önálló döntéseket és közös brüsszeli ügynökséget kell felállítani. Hozzátette, ezzel újabb szintet lépett az a folyamat, amely Brüsszelben zajlik, és amelyhez a baloldal is támogatását adja. Kitért arra, hogy Niedermüller Péter, a Gyurcsány-párt EP-képviselője "nyilvánosan örömködött", hogy politikai megállapodás született a témában. Szavai szerint nem eredménytelen az a lobbizás, amelyet Soros György Brüsszelben folytat, és tragikus, hogy a magyar baloldal ebben aktívan részt vesz. Hangsúlyozta, a magyarok egyértelműen nyilvánvalóvá tették, határozottan elutasítják, hogy Brüsszelben mondják meg, ki élhet Magyarországon, kit kell beengedni Magyarország területére.
Hidvéghi Balázst kérdezték arról, milyen jogkörei lennének az ügynökségnek. A kormánypárti politikus szerint előzetes információkat lehet hallani arról, milyen széles jogkörei lennének például a kérelmek elbírálásában, illetve szankcionálhatná azon államokat, amelyek nem vesznek részt bizonyos döntések végrehajtásában.
További kérdésre elképesztőnek nevezte, hogy "KGBéla" nem jelent meg kihallgatásán, szerinte nem a Fidesz dolga, hogy hatósághoz forduljon, de az illetékes hatóság dolga, hogy erről gondoskodjon.
Arra a felvetésre: választ várnak-e Vona Gábortól, a Jobbik elnökétől azzal kapcsolatban hogy Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő viszonyt folytatott egy fiatalkorú lánnyal, azt mondta, legalább arról nyilatkozni kellene, hogy tudott-e erről.
Arra a kérdésre, hogy korábban a Fidesz is a listaár alatt plakátolt volna, úgy reagált, ez gyenge próbálkozás a Jobbik és néhány médium részéről, hogy eltereljék a figyelmet az ellenzéki pártról és a burkolt pártfinanszírozás gyanújáról. Rögzítette: a Fidesz mindig a törvényeknek megfelelően járt el, a költségekkel időben elszámoltak, és azokat az Állami Számvevőszék rendben találta.
Kizárt, hogy visszaélés történt volna - jelentette ki Hidvéghi Balázs.

forrás:mti.hu