2018. február 26. hétfő, Edina
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-8°C
-5°C
Tiszta / -8°C
k / -5°C
sze / -5°C
Regionális Hírek
Soós Kata | 2017-10-11 15:14:31

Nélkülözhetetlen hiányszakmák

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén is megrendezi pályaorientációs rendezvényét, amely fókuszában a hiányszakmák szerepelnek. Ezúttal Hódmezővásárhely ad helyet rendezvénynek, melyen a Szegedi Szakképzési Centrum iskolái is részt vesznek.

Nélkülözhetetlen hiányszakmák

A kép illusztráció

A Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája és a Szegedi Szakképzési Centrum Csonka János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája nem csak bemutatja az iskolában tanított hiányszakmákat, hanem az érdeklődők ki is próbálhatják az iskolák által felvonultatott eszközöket is. Ez a rendezvény segít abban, hogy fény derüljön arra, valóban érdekli-e annyira a felvételizőt az adott szakma, hogy hivatásának válassza, és kiderül az is, valójában neki való-e az adott tevékenység.

Fontos szempont a szakmaválasztás esetén, hogy milyen kilátásai vannak a továbbtanulónak a jövőre nézve. A hiányszakmák tanulása mindenképpen előnyt jelent, nem csak azért, mert ösztöndíjjal támogatottak, hanem azért is, mert a hiányszakmában végzett tanulók jelentős részeaz iskolapadból kikerülve már jó munkahelyet talál a szakmájában. A pályaorientációs rendezvényen iskoláink az általuk oktatott, ösztöndíjjal támogatott és a munkaadók által keresett hiányszakmákat mutatják be.

A Móravárosi Szakgimnázium és Szakközépiskola a vegyészettel és elektronikával, elektrotechnikával ismerteti meg a rendezvényre kilátogatókat. A vegyésztechnikusok egyszerű kísérleteket mutatnak be, amelyeket az érdeklődők is kipróbálhatnak. A villamosipari szakmák szintén látványosan szemléltetik majd a tanulók, és érdekes kísérleteket tekinthetnek meg az érdeklődők. Valamint épületgépészeti múzeumitárgyak is szemügyre vehetők majd.

A Csonka János Szakgimnázium és Szakközépiskola látványos standdal vonul ki a rendezvényre. Náluk elektromotort lehet összeszerelni, majd a kész művet az alkotók haza is vihetik. A tavalyi pályaorientációs rendezvényen óriási volt a standjukhoz látogatók száma, amely azt is jelenti, hogy egyre inkább érdeklődnek az iskolában indított képzések iránt.

A Déri Miksa Szakgimnázium és Szakközépiskola villamosmotor makettel készül, és bemutatják az elektromágnesesség mibenlétét is. A rendezvényen modelleket lehet összeszerelni, amelyet az általános iskolások is nagyon szoktak élvezni.

Forrás:

Angyalné Kovács Anikó
főigazgató