2017. december 15. péntek, Valér
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
11°C
4°C
Felhős / 11°C
szo / 4°C
v / 0°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2015-08-30 15:18:25

Négy megye fogatosai versengtek Makón - Galériával!

Hetedik éve szervez fesztivált a Makói Lovas Egyesület. Négy megyéből érkeztek vasárnap a Maros-parti városba a fogatosok, hogy összemérjék tudásukat. Ötvenegyen álltak rajthoz - a szervezők szerint ez igen magas szám, korábban nem voltak ennyien. A házigazdáknak nem volt okuk a panaszra, hiszen makói versenyző lett a negyedik.

Négy megye fogatosai versengtek Makón - Galériával!

A lovak és a különféle lovas versenyszámok szerelmesei adtak egymásnak randevút vasárnap Makón. - Immáron hetedik esztendeje rendezzük meg ezt a nyár végi fesztivált, melyen díjugratók, fogatosok versengenek - nyilatkozta a főszervező, dr. Góg Csaba. A Makói Lovas Egyesület elnöke szerint ilyen sokan - összesen ötvenegyen - korábban még nem álltak rajthoz a fogatosok versenyén, mint vasárnap. Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből jöttek a résztvevők.

Négy megye fogatosai versengtek Makón - Galériával!

- A lovak iránt valami ősi vonzalom él az emberben, s ez különösen velünk, magyarokkal van így, hiszen lovasnemzetként a génjeinkben hordozzuk ezt - mondta köszöntőjében Farkas Éva Erzsébet. A polgármester hozzátette: ezen nemes állatok egyben a kultúránk elválaszthatatlan részei is. - Elég, ha népmeséink táltos paripájára vagy a fehér ló legendájára gondolunk - folytatta a városvezető. Egykoron Makó nem csupán a hagymáról, hanem a lótenyésztésről is híres volt, napjainkban a hátasok kultusza - igaz, megújult formában - de újra él a városban.

Négy megye fogatosai versengtek Makón - Galériával!

Az első három helyek egyikét sem szerezte meg makói, sőt, Csongrád megyei versenyző sem, de a negyedik helyen Deli Dániel végzett, aki a makói Silver SE versenyzője. A Kéktói Ménes SE-ből Olasz Lajos diadalmaskodott, egyedül ő ért el száz fölötti pontszámot. A második ifj. Kemecsi István (Hidashát-Kisrét LE), a harmadik pedig Németh Attila (Fegyverneki Lovas SE) lett.

Négy megye fogatosai versengtek Makón - Galériával!

Kiss Blanka másfél esztendeje lovagol. A 14 esztendős makói lánynak, aki a József Attila Gimnáziumban szeptemberben kezdi a kilencedik osztályt, nagybátyja fogathajtó, s innen ered a lovak iránti szeretete. - Az ötéves Mokkával, a lovammal, fél éve dolgozom együtt, kezdünk összeszokni, s októberben versenyen is indulunk - árulta el Blanka. Hamarosan elkezdődik a suli, így egy kicsit kevesebb időt tudnak majd együtt tölteni, de heti két-három alkalommal lesz közös edzésük - legalábbis ebben reménykedik a fiatal lovas.

Négy megye fogatosai versengtek Makón - Galériával!

Munkatársunktól. K.