2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
0°C
Felhős / 1°C
h / 0°C
k / -1°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-11-01 15:37:32

Négy helyszín, egy emlékezet - Galéria!

Négy helyszínen, vagyis az I. és a II. világháborús, illetve a 13 aradi vértanú emlékműjénél, valamint a helyi temetőben nyugvó magyar és szovjet katonák sírjainál emlékeztek meg szerdán a halottaiakra az apátfalviak. Nem csupán koszorúztak, mécsest gyújtottak, hanem versek, beszédek is elhangzottak, illetve térzene is szólt.

Négy helyszín, egy emlékezet - Galéria!

Apátfalván már hagyományak számít, hogy Mindenszentek és Halottak Napja alkalmából nem csupán a családok emlékeznek meg az elhunyt szeretteikről, hanem települési szinten is a tiszteletüket fejezik ki a helyiek. Ez szerdán sem volt másképp. Elsőként a 13 aradi vértanú emléktáblájánál koszorúzott, illetve mécsest helyezett el Szekeres Ferenc polgármester, Bálintné Siprikó Zsuzsanna alpolgármester, valamint az intézmények, civil szervezetek vezetői. Polágyi Lajos: Az aradi vértanúk verséből egy részletet olvasott fel Fekete Antal.

Négy helyszín, egy emlékezet - Galéria!

Ezt követően a jelenlévők átsétáltak az első világháborús emlékműhöz. Mind a négy helyszínen Mátó Mátyás vezényelte Borbély András Band játszott, miközben a helyiek koszorúztak. Itt sem maradt el a vers. Fekete Irén olvasta fel Wass Albert: Gyertyaláng című költeményét.

Négy helyszín, egy emlékezet - Galéria!

- Az I. világháború során 1400 apátfalvi honvéd vonult be, akik közül 173-an haltak hősi halált, a második világégésben pedig 178-an vesztették életüket a községünkből - mondta a a római katolikus temetőben 1993-ban felavatott II. világháborús emlékműnél Langó Imre települési képviselő.

Négy helyszín, egy emlékezet - Galéria!

Az apátfalviak a szerdai megemlékezésüket a II. világháborúban elesett magyar és szovjet katonák sírjainál zárták. Itt Ady Endre: Imádság háború után című versét Olasz Nóra szavalta el. A koszorúzást követően a kápolna előtti szabadtéri oltárnál celebrált ünnepi szentmisét Jánosi Szabolcs plébános.

Négy helyszín, egy emlékezet - Galéria!

Munkatársunktól. K.