2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
4°C
Tiszta / 2°C
p / 4°C
szo / 1°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-03-19 16:14:40

Négy éve a világot jelentő deszkákon

Az amatőr színjátszás egyik legnagyobb problémája, hogy nincs hozzá szakirodalom, így nehéz a tanulás. Ez azonban nem látszik az apátfalviaknál. A négy éve működő Pódium Színpadot a hódmezővásárhelyi Monoki Mariann irányítja, s egyre szélesebb körben megismerik őket. A társulat korelnöke a 90 esztendős Gyenge Mihály, vagyis Misa bácsi.

Négy éve a világot jelentő deszkákon

Heti egy alkalommal gyűlnek össze az apátfalvi faluházban a helyi Pódium Színpad tagjai, hogy próbáljanak. Amennyiben nem kell egy-egy fellépésre készülni, akkor az amatőr színjátszás alapjaival ismerkednek. Ez azonban igen nehéz dió, mivel nincs hozzá megfelelő szakirodalom. Ebben segít a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium igazgatóhelyettese. Monoki Mariannt kérték fel négy esztendeje arra, hogy vezesse a lelkes pátfalvi csapatot. Az ezzel kapcsolatos gondolatait Monoki Marianntől itt hallja:

Négy éve a világot jelentő deszkákon

Négy éve a világot jelentő deszkákon

A hódmezővásárhelyi Bessenyei Színkörrel egyre jobb kapcsolatot ápolnak az apátvalviak. A március 15-én nagy sikerrel bemutatott A helység kalapácsa című darabot nem csupán megnézték a pódiumosok, hanem előtte a főpróbára is elmehettek és bekukkanthattak a kulisszák mögé. - Ámulva figyeltem, ahogy a színészek a kocsmai verekedés jelenetben estek-keltek, más már rég megsérült volna - mesélte az élményét az egyik apátfalvi színjátszó, Gyenge Mihály. Misa bácsi a társulat legidősebb tagja a maga 90 esztendejével. Nem csupán színjátszik, de citerázik is, valamint tagja a pátfalvi hagyományőrző csoportnak, de ennek a részleteit maga mondja el:

Négy éve a világot jelentő deszkákon

Négy éve a világot jelentő deszkákon

Szinte nincs olyan ünnepség vagy kulturális esemény a faluban, melyen ne lépnének fel a pódiumosok. Ha kell, akkor március 15-re, október 6-ra készülnek, máskor pedig egy-egy vidám jelenettel örvendeztetik meg a közönséget. Természetesen Apátfalván kívülre is eljutottak már. Nem csak a környező községekben, városokban, hanem a külföldi testvértelepüléseken is bemutatkoztak.

Négy éve a világot jelentő deszkákon

- Nagyon jól esik, mikor elmegyek a boltba és az utcán megállítanak a helyiek, hogy gratuláljanak egy-egy fellépésemhez - vette át a szót Csapó Jánosné. Icu néni nagyon szeret szerepelni, ráadásul nem csupán ő, hanem a párja is. Míg Icu néni inkább a verseket kedveli - nemrég a Ki mit tudon nyert is egy Arany-balladával - addig a férje énekel. Azt is megtudtuk, egykoron miért nem teljesülhetett az álma, vagyis miért nem lehetett belőle színésznő, ennek a részéteit itt hallja Icu nénitől:

Négy éve a világot jelentő deszkákon

Négy éve a világot jelentő deszkákon

Fotók (melyeken nincs vízjel): Monoki Mariann

Munkatársunktól. K.