2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
4°C
Tiszta / 2°C
p / 4°C
szo / 1°C
Rádió 7 hírei
Égető Réka | 2017-09-13 13:40:02

"Ne várjunk másokra! Mutassunk mi példát!"

Itt van az ősz, itt van újra – és vele együtt az iskola is elkezdődött, illetve fel kell készülnie minden közlekedőnek a megváltozott időjárási viszonyokra. Ezekről beszélgettünk a Rádió 7 szerdai Napraforgójában Dr. Neparáczki László rendőr alezredessel, a Makói Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjével és Mészáros Csaba címzetes rendőr őrnaggyal, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság megbízott közlekedésrendészeti osztályvezetőjével.

\

Az iskolakezdéssel egyidőben a reggeli és a délutáni órákban megnövekszik a forgalom. Sok szülő autóval viszi gyermekét az iskolába, így az oktatási intézmények környékén rengeteg gépjárművel találkozhatunk. Hogy mindenki biztonságban jusson el az iskolába, illetve az oktatási intézmények környékén se legyen fennakadás, rendőrök vigyázzák a forgalmasabb csomópontokat. Azonban az iskolákba járókra való figyelem nem korlátozódik szeptember 1-jére.

\

Dr. Neparáczki László

Már a nyáron megkezdik a munkát a rendőrök, felmérik, megfelelően megközelíthetőek-e az intézmények, minden rendben van-e. A tevékenységük az első iskola nap végeztével sem szűnik meg: egész évben folyamatosan jelen vannak. Az iskolarendőr program keretén belül a szülőkkel, diákokkal és tanárokkal való kapcsolattartás a legfontosabb. Így elérhető lehet mindenki számára egy rendőr, akit meg tudnak a problémákkal keresni. Nagyon fontos, hogy a szülők figyelmét is felhívják arra, milyen praktikákkal segíthetik a gyerekeket. A gyerekek szabálykövetési képessége az általános iskola alsóbb évfolyamaiban még nem olyan fejlett, példákon keresztül tanulnak, illetve nem is rendelkeznek olyan sok tapasztalattal. Ezért lényeges, hogy a gyerekeknek meg kell mutatni egy útvonalat, amelyen hazajuthat, végig kell velük rajta menni, elmagyarázni, mi micsoda. "Ne várjunk másokra! Mutassunk mi példát a közlekedésben!" - fogalmazta meg Dr. Neparáczki László rendőr alezredes.

Ezen kívül a megfelelő láthatóság is nagyon fontos, főleg a kerékpárosokra vonatkozik ez, de a gyalogosokra is értelmezhető: a gyerek táskájára, ruhájára érdemes fényvisszaverő csíkokat elhelyezni. Ez már csak azért is nagyon lényeges, mert a nappalok egyre rövidülnek, egyre hamarabb lesz sötét, így előfordulhat, hogy egy-egy külön óra már bőven sötétben ér véget.

\

Mészáros Csaba

Az őszi gyakori esőzések is nehezítik a közlekedést, nemcsak a látási viszonyok romlásával, hanem a csúszós utakkal. Ezért nagyon fontos ellenőrizni, kicserélni az ablaktörlő lapátokat, illetve az autót, kerékpárt is megfelelő gumiabronccsal ellátni.

A műsor vendégei felhívták a figyelmet a szeptember 21-i EDWARD-napra is. „Egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2017. szeptember 21-én!” - Ez a célja annak a közlekedésbiztonsági kezdeményezésnek, azaz EDWARD projektnek, melyet a TISPOL hirdetett meg. Az Európai Unió területén  ugyanis naponta 70 ember hal meg a statisztikai mutatók alapján. Az EDWARD ezúttal nem csak egy név, hanem egy mozaikszó, amely az „European Day Without A Road Death” szavak kezdőbetűiből tevődik össze. A programhoz csatlakozók megfogadják, hogy ezen a napon még körültekintőbben közlekednek, hogy senki ne veszítse életét az utakon. A cél természetesen az, hogy minden nap EDWARD-nap legyen.

ÉR.