2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-3°C
-5°C
Felhős / -3°C
h / -5°C
k / -5°C
Tudomány és Technika
Soós Kata | 2017-04-04 07:37:00

Ne kattintson, ha ezt írja ki a gépe

Rossz magyarsággal, de még bőven a sokak által hihetőnek vélt határon belül megírt szöveggel próbálkoznak azok a kiberbűnözők, akik ezúttal nem telefonhívással, hanem a neten próbálnak pénzt kicsalni az OTP Bank nevében.

Ne kattintson, ha ezt írja ki a gépe

“Az OTP Bank gratulál neked! Cégünk 67 éves lett, és születésnapunk alkalmából a te desktop mobiltelefon készülékedet választottuk ki arra, hogy nyerhet egy exklúzív (sic!) díjat teljesen ingyen” – így indít az a “rövid netes játék”, amelynek üzemeltetői iPhone-t, PlayStationt, 70 ezer forint értékű telefonegyenleg-feltöltést és tescós vásárlási utalványt ígérnek a játékosoknak.

Az átverés fertőzött weboldalak és hirdetések megnyitása után jön elő, a felhasználók először egy ilyen felugró ablakot látnak.

Ne kattintson, ha ezt írja ki a gépe

Ezután jön az OTP színvilágába, a bank logójával operáló holnap. Melynek szövege nyelvtanilag több ponton is helytelen, időnként angol kifejezések is belekeverednek, de mégis: az OTP online megjelenéséhez ilyen szinten hasonlító weboldalnak már sokan bedőlnek.

A megtévesztő honlap szövege szerint “a kiválasztottaknak” mindössze négy kérdésre kell válaszolni a nyeremények valamelyikéért. Az első kérdés például az, hogy mi az OTP színe. Miután mind a négy kérdésre válaszol valaki, a rendszer elkéri a telefonszámát. De az igazi trükk csak ezután következik: a csalók arra kérik a “szerencsés” játékost, hogy küldjön egy sms-t a megadott telefonszámra. Egy emelt díjas számról van szó, amelyre jobb óvatosan sms-ezni, mert több száz vagy néhány ezer forintba kerülhet.

Ne kattintson, ha ezt írja ki a gépe

Külön rásegít a megtévesztésre, hogy a kamu nyereményjáték oldalain több helyen is feltűnnek olyan, magyarul írt hozzászólások, melynek állítólagos szerzői azt állítják, ők már nyertek az OTP játékán. Ezeket a kommenteket a csaló rendszer üzemeltetői írták.

Miközben a neten az OTP nevében próbálják megvezetni az embereket, javában tombol a telefonos csalássorozat is.

Forrás: hvg.hu